Jazz

De elegante, lichte toetsaanrakingen van Yonathan Avishai klonken aangenaam ★★★☆☆

Het concert kon wel wat meer momenten van frivoliteit gebruiken.

Yonathan Avishai
 Beeld Eric Garault / Pascoandco
Yonathan AvishaiBeeld Eric Garault / Pascoandco

Mooi, dat van blijdschap glimmende gezicht van pianist Yonathan Avishai tijdens Cole Porters So in Love. Niet dat hij zelf nu zo’n moeilijke notenreeks had volbracht, nee hij leek vooral te genieten van zijn twee begeleiders (bassist Yoni Zelnik en drummer Donald Kontomanou) en de vijftig man publiek die eindelijk weer in de zaal zijn toegestaan.

De in Israël geboren maar al jaren in Frankrijk woonachtige Avishai heeft, zo liet hij weten, vaker in het Rotterdamse LantarenVenster gespeeld, maar altijd als sidekick van bijvoorbeeld trompettist Avishai Cohen (met wie hij volgend jaar terugkomt). Zaterdag speelde hij voor het eerst eigen werk met de twee mannen die hem al jaren begeleiden. Vooral stukken van hun album Joys and Solitudes, maar ook blues van zijn muzikale voorbeeld Duke Ellington, waaraan hij zijn eigen Modern Times Blues vastplakte.

De elegante, lichte toetsaanrakingen van Avishai klonken aangenaam. Nooit voorspelbaar, met soms even een hem typerende korte tremolo. Zoals aan het slot van een van zijn sterkere composities Les pianos de Brazzaville, waarmee hij zaterdag opende.

Het lyrische, sierlijke spel van Avishai werd keurig ondersteund door de ritmesectie, die eigenlijk geen moment de ruimte kreeg of nam voor eigen initiatief. Niet erg in een zo sterk, beetje Zuid-Afrikaans aandoend popachtig nummer als Lya, aangekondigd als ‘onze hit’. Een inderdaad radiovriendelijk, bijna dansbaar nummer waarin het trio zich kon ontladen zoals dat past na meer dan een jaar concertstilte. Die momenten van frivoliteit kon het concert meer gebruiken. Yonathan Avishai kon het best aan, een eigen show, maar hij liet toch wat minder indruk na dan als begeleider. Al zal die stralende lach op zijn gezicht in So In Love nog lang bijblijven.

Yonathan Avishai Trio

Jazz

★★★☆☆

19/6, LantarenVenster, Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden