De echte winnaar is natuurlijk Johan Cruijff

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: de Geschiedenismaand, de Kinderboekenweek en Johan Cruijff.

De biografie Johan Cruijff - Mijn verhaal Beeld null
De biografie Johan Cruijff - Mijn verhaal

Het is oktober, en dus is het de maand van de... geschiedenis! Ja, want als De Filosofie en Het Spannende Boek een eigen maand hebben, wil De Geschiedenis natuurlijk ook.

Dit jaar is het thema 'Grenzen', en daarom werd documentairemaakster en journaliste Fidan Ekiz gevraagd het bijbehorende essay te schrijven. Hoe lang nog zwijgen, waarin Ekiz aan de hand van persoonlijke ervaringen het verloop van migratie en assimilatie binnen de Nederlandse samenleving schetst, komt binnen op een 14de plek in de CPNB Bestseller 60 en redt daarmee de eer van de maand, want behalve Geert Maks De levens van Jan Six (op 13) staat er geen enkel geschiedenisboek - laat staan een over grenzen - in de lijst.

Oma's

Nee, voorlopig blijft het nog even Kinderboekenmaand - meer dan de helft van de titels in de Top 60 zijn peuter-, kleuter-, kinder- en puberboeken. Voor degenen die na vorige week in de spanning zaten, deze week deden drie extra oma-boeken hun intrede in de bestsellerlijst: Spekkie en Sproet. Oma vermist van Vivian den Hollander, Manon Sikkels Geheim agent oma en Oma boef van David Walliams.

En dat betekent dat de strijd tussen de grootouders definitief beslist is in het voordeel van de oma's.

Overigens is de echte winnaar natuurlijk Johan Cruijff, die zijn fans zelfs na zijn dood nog weet te vermaken met zijn dolle avonturen, typische taalgebruik en vreemde logica. Want als je zijn net verschenen autobiografie leest, 'is het alsof hij zelf tegen je praat', aldus de uitgever. 'Zo ben ik op 2 december met Danny getrouwd', vertelt Johan bijvoorbeeld, 'dus 2 plus 12 en zo ontstaat er een verband met rugnummer 14.'

Johan Cruijff. Mijn verhaal staat maar liefst twee keer in de top-60, de paperbackeditie op nummer 1, de hardcover op 6.

1 + 6 = 7, 7 x 2 = 14.

CPNB Bestseller 60

1 Johan Cruijff
Mijn verhaal; Nieuw Amsterdam (-)
De voetballer aan het woord.

2 Floor Rieder
Waar is Ludwig?; CPNB (-)
Prentenboek van de Kinderboekenweek.

3 Busser & Schröder
Opa en oma Oelewapper; Moon (3)

4 Den Hollander & Stam
Naar oma en opa Pannenkoek; Van Holkema & Warendorf (6)

5 Michel van Egmond
De wereld volgens Gijp; VI (4)

6 Johan Cruijff
Mijn verhaal (gebonden); Nieuw Amsterdam (-)

7 Rachel Renée Russel
Puppylove; De Fontein (2)

8 Busser & Schröder
De keutelkampioen; Moon (5)

9 Martine Bijl
Hindergroen; Atlas Contact (2)

10 Simone van der Vlugt
Toen het donker werd; Ambo Anthos (2)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden