Jazz

De drie muzikanten van Jako Bro werken samen aan een bijzonder bouwwerk van klanken ★★★★☆

Live klinkt het allemaal wat robuuster dan op het wat dromerige album Uma Elmo.

Gijsbert Kamer
Jakob Bro Trio met Bro in het midden. Beeld
Jakob Bro Trio met Bro in het midden.

Het is vrijdagavond in een vol Bimhuis voor het eerst dat de Deense gitarist Jakob Bro de muziek van het album Uma Elmo, dat hij onlangs uitbracht met de Noorse trompettist Arve Henriksen en de Spaanse slagwerker Jorge Rossy, live ten gehore kan brengen.

Bro komt graag naar het Amsterdamse jazzpodium, zo vertelt hij, maar keert zich vervolgens met zijn rug naar het publiek om het hele concert in oogcontact met Henriksen te blijven, die met zijn rechterhand een van zijn drie trompetten bespeelt en met links een mengpaneel bedient.

Henriksen lijkt vrijdag de spil van het trio. Bro beroert zijn snaren bedachtzaam, al dan niet gebruikmakend van pedalen voor de juiste, even voorzichtige vervormingen. En Rossy? Die geeft niet zozeer de maat aan als dat hij accenten plaatst of ontregelt, strijkend met zijn brushes of hard slaande op de trommels.

Het klinkt allemaal wat robuuster dan op het wat dromerige Uma Elmo. Henriksen blaast geen lange melodielijnen, maar sputtert korte evocatieve stukjes, die hij elektronisch bewerkt. Bro kijkt ernaar en komt steeds met de juiste aanvullingen. Het is mooi om te zien hoe de drie muzikanten samenwerken aan een bijzonder bouwwerk van klanken. Even gaat er een siddering door de zaal als Henriksen met zijn paneel een luchtalarm simuleert. Niemand die niet aan Oekraïne denkt.

Het ontroerend mooie, elegante gitaarmotiefje dat volgt is het nummer To Stanko, een ode aan de een paar jaar geleden overleden Poolse trompettist Tomasz Stanko. Bro speelde veel met hem en Stanko had regelmatig gezegd uit angst voor Poetin zijn geld te willen opnemen. Bro begreep dat toen niet zo, maar nu wel. To Stanko is een emotioneel geladen kantelpunt in een set die met het teder samengespeelde Morning Star naar een climax voert.

Jakob Bro Trio

Jazz

★★★★☆

25/2 Bimhuis, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden