appdate

De Drie Apps van de Week: Zwemwater, Zeeweer en Slingshot

Volkskrant.nl zet elke zondag de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rijtje. Deze week: zwemmen, zeevaart en vergaderen op afstand.

Thomas van der Kolk
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Zwemmen zonder zorgen
Blauwalg, zwemmersjeuk, de ziekte van Weill, botulisme... Elk jaar duiken er, zodra het zwemseizoen is geopend, berichten op over de ellende die zwemmen in open water kan veroorzaken. Het Interprovinciaal Overleg, de Unie van Waterschappen en Rijkswaterstaat hebben nu gelukkig gezamenlijk een app gemaakt waarop je eenvoudig kunt controleren waar het zwemwater schoon en veilig is.

Dat kan via een kaart van Nederland, maar ook door alle zwemlocaties in een lijst te tonen. Tik je op een locatie, dan krijg je behalve de waterkwaliteit ook te zien wanneer er voor het laatst een monster genomen is en wanneer de volgende test is. Verder krijg je middels icoontjes en een beknopte tekst algemene informatie over de faciliteiten op de desbetreffende zwemplek.

Ook aan de sociale media is gedacht: je kunt je (favoriete) zwemplekken delen via Facebook, Twitter, iMessage en e-mail. Het is ook mogelijk om de route naar de zwemplek via een kaarten-app te berekenen, en tot slot vind je in de app algemene informatie over ziekten en andere problemen die door natuurwater veroorzaakt kunnen worden, en een lijst met de regionale nummers van de zwemwatertelefoon, waar je terecht kunt met klachten over een zwemplek. Een zeer complete app dus. Zwem ze!

Zwemwater
App Store (gratis)
Google Play (gratis)

null Beeld App Store
Beeld App Store

Zeilen zonder zorgen
We blijven nog even bij het open water. Want ook voor degenen die liever op open zee vertoeven is recentelijk een goede Nederlandse app verschenen. Zeeweer (van Surfcheck) verzamelt vier keer per uur informatie van het KNMI, het Landelijk Meetnet Water en Rijkswaterstaat, bepaalt middels GPS je huidige locatie en presenteert de op dat moment relevante informatie overzichtelijk op verschillende pagina's (die je door te swipen kunt bekijken). Temperatuur, wind, luchtdruk, waterstand, deining, zicht, getij... alles wat op zee van belang kan zijn, wordt in tekst en kaart weergegeven.

De Androidversie is gratis, maar als je van de reclames afwilt betaal je 1,49 euro. De (van meet af reclamevrije) versie voor iOS kost 2,69 euro. De HD-versie voor de iPad heeft een speciale pagina met alle informatie over het getij, en bevat ook een offline-modus. Dat laatste is handig als je buiten het bereik van zendmasten bent. Je moet dan natuurlijk wel even van tevoren de nieuwste kaarten van de server (gezamenlijk 5,5 mb groot) downloaden. Al met al een zeer nuttige metgezel voor op zee. Vaar ze!

Zeeweer
App Store (2,69 euro)
Google Play (gratis)

null Beeld App Store
Beeld App Store

Scherm delen
Tot slot een app voor zakelijke gebruikers. Heb je een eigen bedrijfje met werknemers die vanuit verschillende locaties werken? Dan is Slingshot misschien iets voor je. De app maakt het mogelijk om het scherm van je dekstop, smartphone of tablet te delen met andere gebruikers, zodat die mee kunnen kijken naar bijvoorbeeld presentaties, documenten of apps. Je kunt kiezen of je het hele scherm deelt, of alleen een losse app. De deelnemers kunnen zelf hun scherm en microfoon aan- en uitzetten.

Slingshot onderscheidt zich van bestaande soortgelijke apps als Google Hangouts en TeamViewer door de toeschouwers meer controle-opties te geven en door de hoge kwaliteit van de doorgegeven beelden. Maar er is ook een groot nadeel: Slingshot is alleen de eerste maand gratis (alle functies). Daarna betaal je 10 dollar per maand voor één op één gebruik (twee deelnemers dus), 30 dollar per maand voor kleine groepen (maximaal vijf gebruikers, vijf camera's), 40 dollar per maand voor grote groepen (25 personen, vijf camera's) en 100 dollar per maand voor een complete organisatie (25 personen, vijf camera's en maximaal vijf actieve sessies tegelijkertijd).

Het verdient dus aanbeveling om de eerste gratis maand te gebruiken om te kijken of Slingshot iets voor jouw organisatie is, of dat je het prima af kunt met de gratis alternatieven. Vergader-ze!

Slingshot
App Store (eerste maand gratis)
Google Play (eerste maand gratis)

null Beeld App Stoer
Beeld App Stoer
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden