De Drie Apps van de Week: Onze taal, Scraps, System Monitor

Volkskrant.nl zet elke zondag de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rijtje. Deze week: taalverloedering tegengaan, trage telefoon tracken, en tekstgedachten twitteren.

Beeld thinkstock

Beter als hun
Is het beter dan of beter als? Hun of hen? Waar moet die komma ook al weer? En hoe voorkom ik die vervelende d- en t-fouten? Even googelen dan maar. Bij zo'n zoekopdracht beland je al snel bij de website van het Genootschap Onze Taal, de grootste taalvereniging ter wereld die Nederlanders al sinds 1931 adviseert over het taalgebruik. Het grote succes van de site heeft het genootschap doen besluiten om er ook een app van te maken, en die is sinds een paar weken (gratis) beschikbaar voor Android en iPhone. Daarin zijn alle taaladviezen gebundeld. Via de zoekfunctie kan in de meeste gevallen gemakkelijk het antwoord op een taalkwestie gevonden worden, al was een auto-aanvulfunctie welkom geweest. Zoekwoorden als 'hun' 'beter' of 'komma' leveren al snel resultaat. Via de index kun je ook bladeren door de beschikbare taaladviezen. Ook de herkomst van bepaalde uitdrukkingen wordt uitgelegd, en de app geeft als extraatje ook dagelijks taalnieuws.
Onze Taal
Google Play / App Store
Gratis

Beeld Onze Taal

Trage telefoon
Last van een trage smartphone? Is de batterij veel te snel leeg? Voor deze problemen is er voor Android-telefoons nu de app System Monitor. Die laat zien welke openstaande apps de meeste energie vreten, en geeft statistieken over het processorverbruik en het beschikbare RAM-geheugen. U leest het al: een beetje achtergrondkennis en interesse in de werking van de telefoon komt wel goed van pas. Maar u hoeft niet bepaald een raketgeleerde te zijn om deze app te kunnen hanteren, want hij is gemakkelijk in gebruik. Er
kunnen meerdere vensters geopend worden, die naar de voor- of achtergrond kunnen worden verplaatst. De beschikbare gegevens zijn vrij uitgebreid, en af te lezen in tekst of grafiek. Voor geïnteresseerde Android-gebruikers die hun telefoon zeer vaak gebruiken en graag willen optimaliseren, is deze app echt aan te raden.
System Monitor
Google Play
Gratis

Beeld System Monitor

Gedachtenwolk
Een digitaal notitieblok, het is skeuomorfisme ten voeten uit (google dat woord maar eens). En er zijn er vele van. Wat Scraps onderscheidt van populaire apps als Evernote is het eenvoudige ontwerp, zonder poespas. Het is bedoeld om korte gedachten te noteren en op te slaan, zodat je later nog weer eens kunt terug zien wat je ook al weer op een bepaald moment dacht. Ook foto's kunnen ermee worden opgeslagen. Beeld en hersenspinsels worden eenvoudig geordend, en kunnen daarnaast ook aan locaties worden gekoppeld. Dat laatste werkt overigens alleen met de huidige locatie, via GPS. Een soort van privé-twitter is het dus eigenlijk, maar dan zonder een limiet voor het aantal tekens. Helaas is deze simpele app niet helemaal gratis, en ontbreekt ondersteuning voor andere platformen dan de iPhone. Maar voor warhoofden en mensen die vluchtige gedachten gewoon graag vast houden, is dit best een handig hulpmiddeltje.
Scraps for iPhone
App Store
0,89 euro

Beeld Scraps
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden