appdate

De Drie Apps van de Week: Monument Valley, Spotify en Vine

Volkskrant.nl zet elke zondag de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rijtje. Deze week: M.C. Escher-achtige puzzels en flinke updates voor Spotify en Vine.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Puzzelen door Escher-omgevingen
Onmogelijke perspectieven, parallelle werelden, de Necker-kubus en de Penrose-driehoek: allemaal elementen die kenmerkend zijn voor het werk van de Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972). U heeft ze vast wel eens gezien, de tekeningen van trappen die tegelijk omhoog als omlaag lijken te gaan en watervallen die verschillende richtingen op lijken te stromen. De app Monument Valley maakt het mogelijk om rond te lopen door omgevingen die op deze kunstwerken zijn geïnspireerd en tegelijkertijd puzzels op te lossen.

Je bestuurt de hoofdpersoon, ene Ida (herkenbaar aan haar puntmuts) door op een bepaald punt te klikken, waarna zij er automatisch heen kan lopen - zolang ze de gekozen locatie kan bereiken tenminste, anders blijft ze staan. Door balken te verplaatsen, aan kranen te draaien en andere elementen in de omgeving aan te passen, moet je haar in elk level naar het eindpunt zien te loodsen. Verwacht daarbij - geheel in de stijl van Escher - allerlei gezichtsbegoochelingen. Het spel is vrij kort, maar de prachtige vormgeving en heerlijke gameplay maken dat meer dan goed. Beschikbaar voor iPhone en iPad, aan een Androidversie wordt gewerkt. De prijs van bijna vier euro zeker waard. Kunstzinnig!

Monument Valley
App Store (3,95 euro)

null Beeld App Store
Beeld App Store

Stemmig zwart
De app van de streaming-muziekdienst Spotify is afgelopen week compleet op de schop gegaan. Als eerste valt het vernieuwde uiterlijk op. Alle grijze kleuren zijn vervangen door zwart, zodat de aandacht meteen wordt getrokken door de albumcovers en de iconen, die nu rond zijn. De app is daarmee een stuk aantrekkelijker geworden. Ook inhoudelijk is er veel veranderd. In plaats van een nummer of album als favoriet aan te merken, kun je het nu in je 'mapje' met favorieten plaatsen. Zo kun je echt een eigen bibliotheek opbouwen zoals dat bij concurrerende diensten al langer mogelijk is. Ook zegt Spotify aan een verbeterde zoekfunctie te werken.

De vernieuwingen moeten ertoe bijdragen dat gebruikers zo weinig mogelijk verschil merken als zij Spotify op verschillende platformen gebruiken. De desktopversie was al mooi zwart. De veranderingen worden de komende tijd over verschillende platformen uitgerold. De iOS-versie was als eerste aan de beurt, een Android-versie moet spoedig volgen. Spotify is gratis te gebruiken, maar een Premium-abonnement (een kleine 10 euro per maand) biedt een hogere geluidskwaliteit en de mogelijkheid om muziek op te slaan.

Spotify (gratis, met in-app aankopen)
App Store
Google Play
Windows Phone
Blackberry

null Beeld App Store
Beeld App Store

Privé-video's
Een andere populaire app die een grote update heeft gekregen, is Vine. Voor nieuwkomers: daarmee kun je korte videofragmentjes van maximaal zes seconden opnemen. Wanneer je vinger het scherm raakt neem je op, laat je het scherm los dan stopt de opname. Op die manier zijn er al heel wat kunststukjes gemaakt. Nieuw is dat je die nu één op één naar vrienden en kennissen kunt sturen via de nieuwe dienst Vine Messenger. Dat geldt ook voor bekenden die niet op vine zitten: die krijgen dan een mailtje of sms-bericht.

Verder kun je ook berichten naar meerdere mensen tegelijk sturen. Dat levert wel een apart gesprek op met elke afzonderlijke ontvanger: ze worden niet bij elkaar in een groep gegooid. Er gaan geruchten dat er binnenkort ook een mogelijkheid wordt toegevoegd om video's die niet met Vine zelf zijn opgenomen in de app te importeren. Tot die tijd kun je je prima vermaken met deze update.

Vine (gratis)
App Store
Google Play
Windows Phone
BlackBerry

null Beeld App Store
Beeld App Store
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden