appdate

De Drie Apps van de Week: Modern Combat 5, Lingua.ly en La-la

Volkskrant.nl zet elke zondag de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rijtje. Deze week: samen of solo strijden, een vreemde taal leren en communiceren met fragmenten uit songteksten.

Thomas van der Kolk
null Beeld App Store
Beeld App Store

Moderne strijd
Zo zien we het graag: een spel voor een vaste prijs, zonder freemium-fratsen. Vijf euro negenennegentig lijkt op het eerste gezicht veel voor een app, maar Modern Combat 5: Blackout is dan ook een uitgebreide en grafisch zeer sterke game met zowel een uitgebreide stand voor één speler als een klassieke stand waarin je het online tegen anderen op kunt nemen.

Voor het eerst heeft de solostand ook de belangrijkste elementen van de multiplayerstand overgenomen: al spelende verdien je ervaringspunten die je kunt uitgeven aan verschillende bonussen. Die kun je vervolgens ook weer inzetten wanneer je het tegen andere spelers opneemt. Verder is het mogelijk om je wapens te personaliseren. Voldoende om waar voor je geld te krijgen, al is een waarschuwing wel op zijn plaats: voor het spelen van Modern Combat 5: Blackout is een internetverbinding verplicht, óók als je solo wilt spelen.

Modern Combat 5: Blackout (5,99 euro)
App Store

null Beeld App Store
Beeld App Store

Vreemde taal
Wie op vakantie wat meer dan alleen 'ceci' en 'merci' wil zeggen tegen dat bakkertje in de Provence, kan terecht bij verschillende handige apps die je snel wat nieuwe woorden kunnen bijbrengen. Eerder prezen we al Duolingo aan, een competitieve taalapp. Het onlangs verschenen Lingua.ly pakt het anders aan. Hier kies je een woord dat je wilt leren, en vervolgens zoekt de app daar een artikel bij.

Pluspunt van deze app is dat er veel talen worden ondersteund. Zelfs Arabisch en Japans zijn present. Minpunt is dat je altijd vanuit het Engels moet vertalen: wie geen Engels kan, heeft dus weinig aan deze app. Bovendien maakt de app geen onderscheid tussen verschillende betekenissen die een woord kan hebben. De app lijkt daardoor nog niet helemaal af. Desondanks is het uitgangspunt origineel, en is de app het best waard om eens uit te proberen.

Lingua.ly (gratis)
App Store

null Beeld App Store
Beeld App Store

La-la
De immens populaire app Yo!, waar we onlangs over schreven, laat mensen communiceren met het woord 'Yo'. De nieuwe iPhone-app La-la doet in feite iets soortgelijks, maar dan met fragmenten uit songteksten. 'Hello? Is it me you're looking for?' De communicatiemogelijkheden zijn daardoor een stuk uitgebreider, maar nog steeds beperkt. De verzameling van songteksten waar je uit kunt kiezen is te overzien. De app is natuurlijk ook afhankelijk van de licenties die worden toegewezen. Maar gelukkig kent de app ook de mogelijkheid om zelf een stukje tekst uit bijvoorbeeld een YouTube filmpje te knippen en als bericht te versturen.

De app biedt niet de mogelijkheid om normaal, met tekst, met iemand te chatten. Het is dus typisch zo'n app die past in de trend van minimalistische communicatie-apps. Maar deze blijft net ietsje langer leuk dan Yo!.

La-La (gratis)
App Store

null Beeld App Store
Beeld App Store

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden