appdate

De Drie Apps van de Week: Ketchuppp, Aviate en Los in 't bos

Volkskrant.nl zet elke zondag de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rijtje. Deze week: ketchup met vrienden, telefoon met aansluiting en boswandeling met spelletje.

Thomas van der Kolk
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Contact onderhouden
Wil je weten waar je vrienden zijn, zonder meteen prijs te geven waar je zelf op dit moment precies uithangt? Dan is Ketchuppp wellicht iets voor je. Deze app van Nederlandse makelij is al in augustus verschenen voor zowel iOS als Android, maar nog zeker het vermelden waard. De app meet met behulp van de gps-functie in je telefoon of er vrienden van je in de buurt zijn, zonder dat het jouw precieze locatie prijsgeeft. Er verschijnen vervolgens een aantal tips van locaties in de buurt waar je eventueel kunt afspreken. Hoe dichtbij een bekende moet zijn om je automatisch een notificatie te laten ontvangen, kun je zelf instellen.

In tegenstelling tot veel soortgelijke apps, zoals Foursquare, maakt Ketchuppp geen verbinding met andere sociale netwerken, maar heeft het alleen toegang tot de contactenlijst op je telefoon (je kunt je aanmelden met je telefoonnummer, dat - zo beloven de makers - alleen zal worden gebruikt voor het laten functioneren van de app). De app is dus voornamelijk gericht op het onderhouden van contacten met vrienden. Andere apps worden daarentegen vaak juist gebruikt om de rest van de wereld te laten weten waar je zit. Dat maakt Ketchuppp ook uitermate geschikt voor bijvoorbeeld het onderhouden van een (zakelijk) sociaal netwerk.

Ketchuppp
App Store
Google Play
Gratis

null Beeld App Store
Beeld App Store

Slimme telefoon
Welke apps je gebruikt, is vaak afhankelijk van waar je je bevindt. In de trein gebruik je wellicht vaker de NS Reisplanner en Twitter (om je frustratie over de zoveelste vertraging te kunnen uiten), en thuis op de bank bijvoorbeeld Facebook en een televisiegids-app. Met die gedachte is de app Aviate (voor Android-toestellen) ontworpen. Aviate verandert zowel het uiterlijk als de werking van het homescreen drastisch. Hou daar dus rekening mee voordat je 'm gaat downloaden.

De veranderingen zijn bedoeld om de telefoon beter te laten aansluiten bij wat je doet. Opstaan doe je met de wekkerfunctie, daarna check je het weer en de files. Op je werk komen apps die daar nuttig kunnen zijn naar voren, bijvoorbeeld het adresboek en de agenda. Het werkt misschien niet meteen perfect, maar hoe vaker je Aviate gebruikt, hoe 'slimmer' de app wordt. Nadeel is wel dat de app op deze manier veel persoonlijke gegevens van je verzamelt. De makers beloven daar vertrouwelijk mee om te gaan. De app is momenteel nog in de Bèta-fase en alleen toegankelijk op uitnodiging.

Aviate
Google Play
Gratis

null Beeld App Store
Beeld App Store

Spelletjes in het bos
Lekker, zo'n boswandeling in de herfst, maar ook wel een beetje saai misschien. De app Los in 't bos, die verleden week werd gelanceerd op het Cinekid festival in Amsterdam, kan daar verandering in brengen. De bedoeling is om zoveel mogelijk virtuele bomen te planten. Die verdien je door opdrachten voor de virtuele boswachter uit te voeren, zoals het blussen van virtuele branden en het grootbrengen van virtuele dieren. Het spelletje is bedoeld voor basisschoolkinderen van groep 6 tot en met 8 en maakt gebruik van augmented reality.

De app is bedacht door Stichting Nationale Boomfeestdag, Staatsbosbeheer en Stichting NatuurWijs, en heeft als doel om kinderen spelenderwijs en buiten de deur kennis bij te brengen over de natuur. Het spelletje hoeft overigens niet per se in het bos te worden gespeeld. Op een plein of in de straat werkt het ook prima.

Los in 't bos
App Store
Google Play
Gratis

null Beeld App Store
Beeld App Store
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden