De Drie Apps van de Week: Dikke van Dale, Bol.com ebooks en Tafelmonsters

Volkskrant.nl zet elke zondag de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rijtje. Deze week: De Dikke in uw (broek-)zak, een digitale boekenplank en de tafels leren met monsters en snoepjes.

Door Thomas van der Kolk
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Woordenboek
Waar de meeste apps hooguit een euro kosten, moet voor de meest uitgebreide versie van de woordenboek-app van de Dikke van Dale (voor iOS) maar liefst tachtig euro neergeteld worden. Maar voor die prijs heb je wel de complete Dikke van Dale op zak, die in fysieke vorm al gauw bijna het dubbele kost. Met ongeveer 230.000 woorden en 321.000 betekenissen is dit een van de meest uitgebreide Nederlandse woordenboek-apps die er zijn. Bovendien heeft de app een uitgebreide en gemakkelijke zoekfunctie, waarmee een woord vele malen sneller gevonden is dan met bladeren door de papieren versie. Er is ook een goedkopere, maar minder uitgebreide versie beschikbaar (50 euro). De twee Android-versies kosten dertig en twintig euro, maar zijn nog minder uitgebreid. De duurste versie wordt momenteel nog niet op de iPad ondersteund.
Dikke van Dale
App Store
Google Play (alleen goedkopere versies)
79,99 euro / 49,99 euro / 29,99 euro / 19,99 euro

null Beeld Dikke van Dale
Beeld Dikke van Dale

E-boekenplank
Bol.com heeft vorige week een nieuwe iPad-app gelanceerd voor het digitaal lezen van boeken. Die dient ter vervanging van de Boekenbol-app. Met Bol.com ebooks kunnen e-books niet alleen worden gelezen, maar ook worden beheerd op de virtuele boekenplank. Daarnaast zijn er opties om notities en markeringen in de teksten aan te brengen, de grootte van lettertypen aan te passen, achtergrondkleuren te wijzigen en effecten toe te voegen voor het omslaan van pagina's. Dat laatste is vooral leuk voor wie toch niet helemaal afstand kan nemen van het traditionele fysieke boek. Verder bevat de app een nachtmodus. Al met al een compleet pakket dus, met wat aardige extraatjes. Heel vernieuwend wordt het nergens, maar dat heeft de app ook niet nodig. Bol.com werkt voor deze app samen met Bluefire, dat zelf al eerder een e-reader app heeft uitgebracht. Bol.com belooft dat de app binnen anderhalve maand ook beschikbaar zal zijn voor Androidgebruikers, via Google Play.
Bol.com ebooks
App Store
Gratis

null Beeld Bol.com
Beeld Bol.com

Tafels leren
Voor de kleintjes die moeten leren hoofdrekenen is er de app Tafelmonsters. Die zorgt ervoor dat het leren van de tafels niet langer vervelend dreunwerk is, maar een vermakelijk spelletje wordt. Het idee is simpel, en stamt uit de oudheid: los een sommetje op en verdien een snoepje. Het verhaal: het landschap is grijs geworden doordat de tafelmonsters zijn gevlucht. Door sommetjes van een bepaalde tafel op te lossen, kunnen er snoepjes worden verdiend die aan de tafelmonsters kunnen worden gevoerd, zodat ze terugkomen. En met hen de kleur in het landschap. Het levert een spelletje op dat ergens vaag doet denken aan het bekende Space Invaders (1978), één van de eerste computerspelletjes. Kinderen vergeten zo al snel dat ze eigenlijk de tafels van 1 tot en met 10 aan het oefenen zijn. Geschikt bevonden voor kinderen in de leeftijd van 7 tot 9 jaar.
Tafelmonsters
App Store
Gratis

null Beeld Tafelmonsters
Beeld Tafelmonsters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden