appdate

De Drie Apps van de Week: Bloodstroke, Inside en WoLKi

Volkskrant.nl zet elke zondag de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rijtje. Deze week: een bloedige game van John Woo, een snelle nieuwsapp en taalles voor de aller- allerkleinsten.

Thomas van der Kolk
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Schietspel
John Woo is een Chinese filmregisseur die zeer bekend is geworden vanwege bloedige actiefilms als The Killer (1989), Face/Off (1995) en Mission: Impossible II (2000). Hij heeft nu een spelletje gemaakt voor Apple-apparaten dat qua geweld absoluut niet onderdoet voor de werken die hij voor het witte doek produceerde.

In Bloodstroke speel je de aantrekkelijke persoonlijke beveiliger Mai Lee, die haar opdrachtgevers koste wat kost moet bewaken. Het verhaal wordt in een stijlvolle stripvorm verteld, en het spel zelf wordt met een bovenaanzicht gespeeld. Druk op de schietknop om de dichtstbijzijnde vijanden neer te schieten, of loop langs ze heen om ze met behulp van een mes om te leggen. Dat laatste is riskanter, maar levert meer punten op.

Het geheel is vormgegeven in stemmige grijstinten, met hier en daar een vleugje rood - met name wanneer het bloed vloeit, en dat doet het eigenlijk voortdurend. Een spannende en mooi vormgegeven game waarin de hand van Woo duidelijk te herkennen is. En voor wie het nog niet door mocht hebben (al word je er in de App Store ook wel voor gewaarschuwd): deze game is niet geschikt voor jeugdige spelers. Vooralsnog alleen in de App Store van Apple te verkrijgen.

Bloodstroke
App Store (2,69 euro)

Brekend nieuws
'Het beste nieuwsproduct bouwen, zonder aan journalistiek te doen.' De ambities die Jason Calacanis heeft met zijn deze week gelanceerde app Inside liegen er niet om. Calacanis is oprichter van blognetwerk Weblogs Inc, waar onder andere Engadget en Joystiq onder vallen, en heeft al enige tijd zijn blik gericht op internetnieuws, zo vertelt hij aan The Verge. 'We hebben goed gekeken naar wat mensen willen lezen als mensen in de rij bij de Starbucks staan of gewoon een blokje om lopen.'

Inside biedt dan ook alleen korte berichten uit 'de beste journalistieke media', geselecteerd door 'hoogopgeleiden' die het nieuws in een samengevatte vorm op de app plaatsen. Wie meer wil lezen, kan vervolgens doortikken naar de originele bron. De samenvattingen zijn vaak niet meer dan puntsgewijze opsommingen van een bericht, gescheiden door een puntkomma, maar dat is doorgaans genoeg om een goed beeld van het nieuws te krijgen voordat het kopje koffie voor je neus staat.

Het nieuws wordt gepresenteerd in een simpele lijst die gemakkelijk te navigeren is, en wijkt daarmee af van apps als Flipboard, die het nieuws in een magazine-style opsouperen. Of het het grote succes wordt dat Calacanis voor ogen heeft valt te bezien, maar voor de nieuwsjunkie die niets heeft met longreads is dit een prima app.

Inside
App Store (gratis)
BlackBerry World (gratis)

undefined

null Beeld App Store
Beeld App Store

Klankbord
In Finland zijn vorig jaar 17 baby's geboren van wie de hersenen opvallend sterk reageerden op het verschil tussen de twee klanken 'tatata' en 'tatota'. Volgens wetenschappers komt dat doordat hun moeders vanaf 29 weken zwangerschap regelmatig een cd hadden opgezet met die nepwoorden. En zo is er volgens wetenschappers steeds meer bewijs dat kinderen in de baarmoeder al spraakherkenning aan is te leren. Op dat idee is ook de app WoLKi (World Language Kids) gebouwd.

Die richt zich op baby's van -3 maanden tot 2 jaar oud, en moet ervoor zorgen dat het kind later zonder accent vreemde talen spreekt. WoLKi laat je kiezen uit verschillende talen (Amerikaans-Engels, Brits-Engels, Spaans, Chinees, Duits, Frans, Italiaans, Nederlands en Portugees), waarna je de app de woorden en / of klanken kunt laten uitspreken. Je kunt daarbij kiezen of je de app zelf een tijd lang klanken laat uitstoten, of je kunt zelf woorden en klanken kiezen. Er is ook een 'slow mode' die meer tijd laat zitten tussen het uitspreken van de woorden of klanken: handig voor als de baby slaapt bijvoorbeeld. De klanken zijn gebaseerd op richtlijnen van de International Phonetic Association (IPA).

De app is ontwikkeld door de 15-jarige Lukas Goes. 'Door het herhalen van de klanken onthoudt je baby ze en zal het later makkelijker voor hem of haar worden om deze klanken uit te spreken en dus accentloos te kunnen praten', laat hij weten. Het idee komt van de 41-jarige arts en onderzoeker Christian Blank, die in 2007 van Duitsland naar Nederland verhuisde en vervolgens problemen ondervond met het uitspreken van de Nederlandse taal. Het is een interessant idee, maar of het echt werkt zal pas na enkele jaren moeten blijken. Wie het toch wil proberen: meer informatie is te vinden op Worldlanguagekids.com.

WoLKi
App Store (3,59 euro)

null Beeld App Store
Beeld App Store
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden