album

De dood klinkt als vriend en vijand op ‘Hello Darkness’ ★★★★☆

Mezzosopraan Olivia Vermeulen en pianist Jan Philip Schulze brengen een ode aan de dood met een combinatie van lied, musical en pop.

Maartje Stokkers
null Beeld

Hoe de eindigheid oneindig veel luistergenot oplevert, laten mezzosopraan Olivia Vermeulen en pianist Jan Philip Schulze horen op hun nieuwe album Hello Darkness. De dood klinkt als vriend en vijand in een combinatie van lied, musical en pop.

De mythologische prinses Ariadne, door haar lief in de steek gelaten, is nog niet om de troostende dood uitgesmeekt in Lasciatemi morire van Monteverdi, of de gezongen afscheidsbrief Listen Before I Go van electropopster Billie Eilish is al ingezet. Vermeulens Ariadne is klaaglijk kaal en verdrietig, haar Billie Eilish juist ijl en berustend.

Met Schubertliederen omarmt het droomduo Nick Caves The Curse of Millhaven, over een schattig meisje dat haar halve dorp uitmoordt. Zwarthumoristisch is de veelkleurige Vermeulen ook als Morticia uit The Addams Family. In Strauss (Befreit) is ze juist warm en licht. De muziek van Korngold is haar op het lijf geschreven. Expressief, weemoedig en hoopvol: ‘Das Herz […], Wird ohne Ende brennen’.

Olivia Vermeulen & Jan Philip Schulze

Hello Darkness

Klassiek

★★★★☆

Challenge

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden