RecensiePak ’m

De doldwaze slapstickvoorstelling Pak ’m zit snedig goed in elkaar (vier sterren)

De soundtrack van Wim Conradi is allesbepalend in een serie woordeloze achtervolgingen.

Annette Embrechts
Dionisio Matias (links) en Linda Zijl in Pak ’m van BonteHond Beeld Kamerich & Budwilowitz/Eyes2
Dionisio Matias (links) en Linda Zijl in Pak ’m van BonteHondBeeld Kamerich & Budwilowitz/Eyes2

Wat een plopkapje al niet teweeg kan brengen. Een nieuwslezer, een weervrouw en een verslaggever – in dienst van de Russische staatstelevisie – vechten in de nieuwe kleuterkomedie van BonteHond om aandacht, dus om de enige microfoon. Want alleen dan word je gehoord. Dus zijn ze voortdurend naar elkaar en het gewilde object op jacht, in een even simpel als effectief decor van een halfronde presenteerbalie plus magnetisch muurtje.

Om de hilariteit van die woordeloze achtervolgingen is het regisseur René Geerlings in Pak ’m (3+) te doen. De besnorde Milan Boele van Hensbroek en Dionisio Matias en de gestylede Linda Zijl (met blonde bobpruik) storten zich met uitvergrote mimiek en gestiek in doldwaze slapstick. De soundtrack van Wim Conradi (van ‘Boink!’ tot hartkloppingen) is daarbij allesbepalend. Worden ze teruggefloten in het gareel van een televisieformat, dan playbacken ze razendsnel de Russische presentatieteksten van een kinderprogramma, spelshow of wasmiddelenreclame. Maar diep in hun hart verlangen ze naar een eigen stem, een eigen lied.

Dat uitbreken uit propagandaformats is een laag die alleen ouders zullen herkennen. Voor de hummels is het al heel wat als ze het begrip ‘televisiepresentator’ en ‘microfoon’ herkennen. Een groot aantal kinderen gaat gierend mee in de Tom & Jerry-slapstick. Een enkel snikkend meisje vindt de piepende sirenes behoorlijk angstaanjagend.

Pak ’m is de opvolger van het grote succes AaiPet (2015, 2+), maar haalt net niet het topniveau van deze internationale hit. Toch zit ook Pak ’m snedig goed in elkaar. Met perfect op elkaar ingespeelde acteurs én een cursusje ‘Russische staatstelevisie’ voor beginners.

Pak ’m (3+); jeugdtheater
Door BonteHond
27/1, KAF, Almere. Tournee t/m 30/5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden