De doden keren niet terug

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: de doden keren niet terug.

Mohamed El Bachiri op de omslag van Een jihad van liefde.

Elk zichzelf respecterend genre heeft een eigen maand (de filosofie), week (kinderboeken) of desnoods een dag (gedichten), of iets dat een week wordt genoemd maar eigenlijk tien dagen duurt omdat het een jubileum viert, zoals de Week van de Klassieken. En net als elk zichzelf respecterend genre heeft ook de Week van de Klassieken haar eigen themaboekje, dat bij voorkeur de CPNB Bestseller 60 binnenkomt. Dat doet Afdalingen van Marjoleine de Vos dan ook: het essay staat op een 35ste plaats.

Aan de hand van verhalen uit de Oudheid bespreekt De Vos de omgang met de dood en de wens naar onsterfelijkheid. Maar evenmin als in het echte leven lukt het in mythen om uit de dood terug te keren. Homerus zei het al: 'Een koe en een schaap kan men roven, ketels en paarden kopen, maar dat de adem van een mens terugkeert als hij eenmaal de tanden voorbij is, dat is niet te koop, die buit kunnen wij niet behalen.'

Dat heeft ook Mohamed El Bachiri, een metro-bestuurder van Marokkaanse afkomst uit Molenbeek, ondervonden. Zijn vrouw overleed bij de aanslagen in Brussel, en hij krijgt haar niet terug. David Van Reybrouck tekende El Bachiri's verhaal op - inclusief de oproep aan westerse moslims tot een meer humanistische benadering van de islam; Een jihad van liefde komt binnen op twee.

Alleen Nino Haratischwili gelooft in het opstaan uit de dood. En niet één keer, maar wel acht. Dat doet de titel van haar roman, Het achtste leven (voor Brilka) (59), althans vermoeden; maar bij nader inzien blijkt het om acht levens van zes generaties uit één Georgische familie te gaan.

Waar Haratischwili in elk geval wél in gelooft, zijn dikke boeken: 1.248 pagina's telt het epos, dat daarmee een mooi tegenwicht is voor de dunnetjes op plaats 1, 2 en 9 in de Bestsellerlijst.

CPNB Bestseller 60

1. Joris Luyendijk
Kunnen we praten; Atlas Contact (3)

2. Van Reybrouck & Bachiri
Jihad van liefde; De Bezige Bij (-)

3. Sonja Barend
Je ziet mij nooit meer terug; De Bezige Bij (3)

4. Andy Griffiths & Terry Denton
De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen; Lannoo (3)

5. Miriam Lancewood
Mijn leven in de wildernis; Kosmos (2)

6. Lars Kepler
Jager; Cargo (5)

7. Astrid Holleeder
Judas; Lebowski (19)

8. Daniel Cole
Ragdoll; Luitingh-Sijthoff (3)

9. Tommy Wieringa
De dood van Murat Idrissi; De Bezige Bij (2)

10. Kluun
Dj; Podium (5)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden