FilmrecensieApollo 11

De documentaire over de eerste maanlanding is een thriller met een goede afloop. Haarscherp als een speelfilm en onverwacht indrukwekkend★★★★☆

De astronauten van Apollo 11 verschijnen in beeld alsof je naar een speelfilm kijkt. Niet eerder was de ruimtevlucht zo imposant en beeldvullend te zien.

Bor Beekman
null Beeld

Documentaire

Regie Todd Douglas Miller

93 min. In 90 zalen.

Gedurende de eerste seconden wordt al duidelijk dat Apollo 11 géén gewone, zoveelste documentaire over de maanlanding is. Zie – en hoor! - de rollende reuzenrupsbanden van het gevaarte dat de Saturnus V naar het lanceerplatform van Cape Canaveral rijdt, op 16 juli 1969. Vijftig jaar geleden vastgelegd op 35 mm film, nooit eerder zo imposant en beeldvullend gezien.

Regisseur Todd Douglas Miller kreeg de beschikking over een schat aan ongezien en ongehoord NASA-materiaal, en monteerde de achtdaagse heen- en terugreis naar de maan in direct cinema-stijl. Met gebruik van de onderlinge communicatie van de verschillende NASA-afdelingen en het commentaar van de nieuwslezers van toen, maar zonder toegevoegde voice-over-uitleg of latere interviews met betrokkenen. Wat een genot: om eens níét bij de hand te worden genomen. Het verlegt de aandacht naar wat we zien, naar de ook zo veel jaren en technische innovaties later nog onvoorstelbare schaal van de operatie.

Apollo 11 zoemt voortdurend in en uit, gebruikt filmbeeld, tv-registratie én detailfotografie. Luchtopnamen van de hordes rond de baai in Florida kamperende dagjesmensen afgewisseld met close-ups van de machtige raketmotoren; 3,5 miljoen kilo stuwkracht. Astronauten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins verschijnen soms zo haarscherp in beeld, dat je bijna gaat vermoeden dat je naar een speelfilm kijkt: de kwaliteit van Damien Chazelle’s maanlandingdrama First Man uit 2018, maar dan echt.

null Beeld

We weten dat het goed afliep, maar zie maar eens koel te blijven als het terugtellen naar de start aanvangt en een NASA-stem droog omroept dat er een lek in de klep zit, terwijl de astronauten al onderweg zijn naar het platform. Een lekkende klep! Verholpen door iemand die ‘wat bouten aandraait’, alsof het een aanhangwagentje betreft. Verbaas je ook over de hartslag van Aldrin, die tijdens de lancering zoveel lager (88 slagen per minuut) blijft dan die van z’n collega’s. Een wondermens, die tweede man op de maan.

Zo voert de documentaire naar de drie grote hoogtepunten: vertrek, landing, terugkeer, waarbij vooral de tour om van het maanoppervlak weer terug te geraken onverwacht veel indruk maakt. Hoe dat nietige ruimtekokkeltje zwevend boven het desolate kraterlandschap weer wordt aangekoppeld, dankzij de hogere stuurkunst van de minst bekende en aan boord gebleven astronaut; Collins.

Apollo 11 is deels tijdsdocument en deels thriller met gegarandeerd goede afloop. Zie ‘m op groot, liefst kolossaal bioscoopdoek.

De Volkskrant ging met André Kuipers naar de documentaire Apollo 11: ‘Dit is toch heerlijk’ https://www.volkskrant.nl/wetenschap/met-andre-kuipers-naar-de-documentaire-apollo-11-dit-is-toch-heerlijk~bb137da7/

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden