Column

De dj's zijn eventueel bereid te verhongeren voor het goede doel

Gisteravond is 3FM Serious Request begonnen. Eerst genoten de drie dj's Domien Verschuuren, Paul Rabbering en Giel Beelen van een 'Laatste Avondmaal'. Daarna sloot Ilse de Lange hen voor zes dagen op in het zogenoemde Glazen Huis. Van daaruit zullen ze tegen betaling plaatjes gaan draaien voor het goede doel. Al die tijd krijgen de dj's niks te eten, ze moeten zien te overleven op groente- en fruitsapjes.

Beeld anp

Het Glazen Huis is dit jaar opgesteld op het Pancratiusplein in Heerlen. Die stad betaalt 175 duizend euro mee aan de productiekosten van de publieke omroep en besteedde daarnaast een half miljoen aan de organisatie. Voor Heerlen is Serious Request zoiets als het binnenhalen van de Olympische Spelen. Er is voor een provinciestad niks groters. Of het zou The Passion moeten zijn, waarin de EO met Pasen elk jaar een Volendamse zanger kruisigt.

De opbrengst van Serious Request gaat altijd naar het Rode Kruis. Dat selecteert een 'stille ramp', dit jaar 'jongeren in conflictgebieden'. Vorig jaar werd 12 miljoen euro ingezameld. Dat gaat dit jaar meer worden, durf ik wel te voorspellen. Dit is een vrijgevig land en het leed van de wereld is ons in 2015 in grote porties geserveerd. Je zult zien dat er zelfs uit Geldermalsen een mooie gift komt. Daar weten ze sinds deze week heel goed hoe het voelt om jongere in een conflictgebied te zijn.

In Heerlen wordt een half miljoen bezoekers verwacht. De stad hoopt zich eindelijk te ontdoen van haar slechte imago. Zoals altijd lopen er ook in Serious Request tal van zaken door elkaar. Ik bedoel: het gaat niet alléén om het leedoplossend vermogen. Voor dj's is het Glazen Huis wat Oranje is voor een voetballer. Dit jaar was de bekendmaking van de namen van de gelukkigen zelfs op het Journaal. Ze waren alledrie ongelooflijk blij, zelfs Giel Beelen, voor wie het al de negende keer was. Logisch, het Glazen Huis maakt van elke simpele plaatjesdraaier een kerstengel.

Voor 3FM is Serious Request zenderprofilering. Op Kerstavond begint de Top Serious Request, waarin alle aangevraagde plaatjes nog eens langskomen. Zo tracht 3FM de luistercijfers enigszins overeind te houden in het geweld van de Top 2000 - dat andere nationale eindejaarsritueel.

Wij, de radioluisteraars en televisiekijkers, bezorgen onszelf een goed kerstgevoel door iets te doen - koekjesbakken, gitaarspelen of lege flessen inzamelen - en de opbrengst daarvan ruimhartig aan Serious Request te schenken.

De dj's nemen het lijden op zich. Zij zijn eventueel bereid zich dood te hongeren voor het goede doel. Het goede doel en lijden zijn bij elkaar gaan horen. Talloze mensen beklimmen voor het goede doel op hun fiets hoge bergen of zwemmen door smerige grachten. Ouderwets collecteren zonder bijgevoegd lijden levert niks meer op.

De zege op het kwaad wordt met lijden betaald, weten we sinds Jezus Christus, en die boodschap is actueler dan ooit. Daarom kijkt Giel Beelen op Kerstavond, als het er weer op zit, altijd alsof hij zojuist meer dood dan levend van het kruis is getakeld. Zodat we weten: jongeren in conflictgebieden mogen dan lijden, maar vlak dat van Giel ook niet uit. Het Glazen Huis is van glas, zodat wij dat goed kunnen zien. Er staan felle spotlights op onze goedertierenheid.

Prima, Serious Request. Ergens in Syrië maakt het een jongere blij. Bovendien is in verdeelde tijden alles wat verbindt mooi meegenomen. Geef gul, brei een trui of bak een taart, maar laat je linkerhand niet weten wat je rechter doet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden