Tech Bewust digibete burger

De digitale revolutie heeft onze mogelijkheden vergroot, maar onze afhankelijkheid van specialisten nog meer

De Bewust Digibete Burger

Een medewerkers van een telefoonzaak toont een nieuwe functie op de iPhone 6s. Beeld ANP

Vooruitgang is specialisatie. Als jij je exclusief gaat toeleggen op de veestapel, dan leg ik me toe op de moestuin, dan hebben we straks én meer melk én meer tomaten. Als we nu de overbuurman vragen volledig te stoppen met boeren, zijn grond aan ons in beheer te geven en zich toe te leggen op het bewaken van ons gemeenschappelijke land tegen rovers, dan zijn wij tweeën geen tijd meer kwijt aan verdedigingsactiviteiten, en hebben we een nog betere opbrengst.

Het is een win-win-win-situatie, alleen heb ik straks geen idee meer hoe ik een koe melk en een rover afsla. Hoe meer vooruitgang, hoe meer waar we niets meer van afweten, hoe groter onze afhankelijkheid van specialisten. Een jaar of vijftig geleden zaten auto’s nog dermate simpel in elkaar dat aardig wat mensen ze zelf konden repareren met stukjes kauwgom. Tegenwoordig zitten er zoveel computers in auto’s dat zelfs de wegenwacht weinig anders kan dan ze naar de specialist slepen.

De digitale revolutie heeft onze mogelijkheden flink vergroot, maar onze afhankelijkheid van specialisten nog meer. Dat merk je op momenten dat de boel hapert en specialisten op zich laten wachten. Ik ben een digibeet, dus ik had nergens last van toen het netwerk wegviel boven het Spaanse plaatsje waar wij vakantie vierden. Dat er iets goed mis was, zag ik pas toen ik uit het raam keek. Buiten had zich een menigte smartphonegebruikers verzameld. Die hadden alles al geprobeerd wat in hun macht lag om 'het probleem op te lossen'. Helaas: in digitale tijden is er almaar meer wat niet in onze macht ligt. Daar sta je dan met je Samsung zonder netwerk als met een haperende computerauto langs een winderige snelweg. Anderhalf uur duurde het voordat een specialist ver weg het netwerk terugbracht. Voor de getroffenen verstreken die 90 minuten als 90 dagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.