De diepe ernst waarmee de wereld wordt beschouwd in Brieven uit Genua geven het een diepe betekenis

De roman van Ilja Leonard Pfeijffer is teruggebracht tot theater dat licht voelt, maar bol staat van betekenis. Pfeijffers meanderende zinnen over Genua en een verloren liefde krijgen licht en licht en lucht.

Apart is het wel, en kostenbesparend zeker: de twee artistiek leiders van een groot toneelgezelschap spelen zelf de hoofdrollen in een eigen productie. Servé Hermans en Michel Sluysmans, artistiek leiders van Toneelgroep Maastricht, toeren door het land met de voorstelling Brieven uit Genua.

Voordat zij de boel in Maastricht overnamen en flink aan het opschudden sloegen, waren zij al acteur. Hermans vooral bij NTGent, Sluysmans bij onder meer zijn eigen groep Annette Speelt en Het Nationale Toneel. Hoe goed ze zijn blijkt uit deze nieuwe voorstelling, waarin de vuistdikke brievenroman van Ilja Leonard Pfeijffer werd teruggebracht tot handzaam muziektheater van anderhalf uur.

Brieven uit Genua
Theater
Door: Toneelgroep Maastricht
Regie: Michel Sluysmans.
23/9, Bordenhal Maastricht.
Tournee t/m 14/11.

Met een typische Pfeijffer-pruik op het hoofd lijkt Servé Hermans angstvallig veel op de in Genua wonende schrijver, maar hij maakt daarvan gelukkig geen karikatuur. Aan een Italiaans terrastafeltje gaat het over de schoonheid van het verval en de liefde. Over Genua, de stad die hem bedwelmt maar ook angst inboezemt. En over Pfeijffers verdwenen geliefde Gelya. Michel Sluysmans zet ook even de pruik op en verwoordt in een van de brieven aangrijpend de relatie tussen Europa en de vluchtelingen. Een sopraan en een pianiste zorgen voor een omlijsting met liederen van Puccini en Monteverdi.

Brieven uit Genua is een literair en in mindere mate muzikaal kleinood, waarin de meanderende, barokke zinnen van Pfeijffer door de tekstbehandeling van de acteurs licht en lucht krijgen. Uiteraard verre van volledig in vergelijking met het boek, maar het zelfbeklag van de verlaten minnaar, en de diepe ernst waarmee de wereld wordt beschouwd geven aan dit theater een diepe betekenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden