De David Kweksilber Big Band klinkt krachtiger dan ooit

Het nieuwe culturele seizoen begint dit weekeinde met de Uitmarkt in Amsterdam. Voor de kunstredactie het moment om vooruit te blikken. We selecteerden uit het aanbod tot eind 2014 de exposities, voorstellingen, concerten en evenementen waarnaar we reikhalzend uitzien.

David Kweksilber Big BandBeeld Wendy Gans

De nog jonge David Kweksilber Big Band spettert en bruist. Te zien en te horen op het Bimhuisjubileum

Ooit waren big bands noodzakelijk: voordat de zaalversterking was uitgevonden had je een flinke batterij muzikanten nodig om een volle dansvloer te bedienen. Nu is het een spannende tijd voor grote bands, zowel artistiek als economisch. De traditionele manier van orkestreren à la Count Basie en Glenn Miller klinkt niet meer fris, de moderne stijl van ­Maria Schneider en Bob Brookmeyer is niet meer zo modern, en: je moet ervan houden. Het is lastig voldoende speelplekken te vinden.

De klassieke bezetting van vijf saxen, vier trombones, vier of vijf trompetten en ritmesectie maakt dan ook steeds meer plaats voor alternatieve, deels kleinere bezettingen. Zo doen stevige New Orleans brassbands en afrobands van zo'n tien man het momenteel goed op festivals. Het Kyteman Orchestra kun je ook zien als een nieuwe bigbandincarnatie.

De Nederlandse jazzscene blonk altijd uit in alternatieve, grote ensembles: Bik Bent Braam, Willem Breuker Kollektief, Tetzepi, Contraband, Maarten Altena ­Ensemble en latinbands als ­Rumbata Big Band en Fra Fra Big Band. Het merendeel van deze groepen is het afgelopen decennium gestopt of drastisch minder gaan spelen. Ook het meer behoudende Jazz ­Orchestra of the Concertgebouw en het Metropole Orkest hebben het zwaar. Gelukkig is er de laatste jaren een prachtige nieuwe diamant bij gegroeid: de ­David Kweksilber Big Band (DKBB). Klarinettist en saxofonist Kwek­silber speelt zowel op klassieke podia als in zweterige clubs de sterren van de hemel.

In zijn band zitten 26 ijzersterke musici met uiteenlopende
achtergronden. Dankzij vaste optredens in het Bimhuis is de groep samengesmolten tot een knetterende, organische fabriek met een groeiend sterk repertoire met veel plek voor improvisatie. Tientallen componisten schreven al voor het orkest.

De DKBB klinkt nu krachtiger dan ooit. Het Bimhuis zet de band in bij de viering van zijn 40-jarig jubileum in oktober en schuift het orkest op enkele internationale evenementen naar voren als ambassadeur. Tegelijk is het voortbestaan van deze groep niet verzekerd. Met een speciaal concert worden donateurs geronseld. De hoogste tijd dus, om DKBB te gaan zien en te ondersteunen.

Bimhuis: 3/10 (Jubileum), 3/1, 25/4. Meer concerten in ­Berlijn, Londen en Parijs. davidkweksilberbigband.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden