TheaterSolas

De dans-/muziekvoorstelling Solas is als één lang vrolijk en troostrijk gebaar

Een dansconcert dat waarlijk soelaas biedt als arm om de schouder voor wie daar nood aan heeft.

Annette Embrechts
null Beeld Anna van Kooij
Beeld Anna van Kooij

‘Je schouders ophalen’ interpreteren wij meestal als onverschilligheid, desinteresse. In het nieuwe dansconcert Solas van het choreografenduo LeineRoebana betekent het iets anders. De dansers bewegen, als ze het doen, alsof ze zichzelf kopjes geven. Vervolgens hellen ze naar elkaar toe, strekken hun armen, geven die een zwiep energie mee en trekken weer gezamenlijk die schouders omhoog. Het is opeens een troostrijk gebaar.

Eigenlijk is Solas, een speelse samensmelting van live muziek, zang, dans en gesproken tekst, in alles één troostrijk gebaar . Dansers zingen, zangeressen bewegen, musici praten en gezamenlijk maken ze een warm bad zonder sentimenteel te worden. En met verrassende wendingen in. Het is een van de beste voorstellingen die Andrea Leine en Harijono Roebana in bijna dertig jaar hebben gemaakt. Een dansconcert dat waarlijk soelaas biedt als arm om de schouder voor wie daar nood aan heeft, zoals mezzosopraan Talitha van der Spek bezingt in het ontroerende openingslied.

Solas door LeineRoebana, met danser Uri Eugenio en sopraan Elisabeth Hetherington. Beeld Anna van Kooij
Solas door LeineRoebana, met danser Uri Eugenio en sopraan Elisabeth Hetherington.Beeld Anna van Kooij

Of het nu gitarist Wiek Hijmans is, die gewelddadig over zijn snaren raust, met een hand als schuurpapier, om daar weer vederlicht een vrolijk rijtje flageoletten tegenaan te zetten. Of luitspeler David Mackor, die op de grond een middeleeuws lied vertolkt, terwijl zes dansers vanuit alle hoeken langs hem schieten. Warm is ook het duet van danser Uri Eugenio en sopraan Elisabeth Hetherington (winnaar Dutch Classical Talent Award 2019-2020): hij legt haar liefdevol neer, terwijl zij zingend haar lichaam naar zijn handen voegt. Door de dadaïstische, op woordklank gebaseerde vertalingen van Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes krijgt hier ook de melancholieke muziek John Dowland een vrolijk schouderduwtje.

Solas

Dans/muziek

Door LeineRoebana. Choreografie: Andrea Leine & Harijono Roebana. Live muziek: Wiek Hijmans, David Mackor, Talitha van der Spek en Elisabeth Hetherington. 2/11, Chassé Theater, Breda. Tournee t/m 22/1

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden