De dagen van mp3 zijn geteld, zegt de ‘maker’

Hij veroorzaakte een revolutie in de manier waarop muziek werd gedistribueerd en was een nagel aan de doodskist van de muziekindustrie. Maar nu dreigt hij overbodig te worden: de mp3

Van onze verslaggever Bard van de Weijer

Het bestandsformaat maakte furore in de jaren negentig, dankzij een slim algoritme dat muziekbestanden tot eentiende van hun omvang wist terug te brengen zonder de geluidskwaliteit al te zeer aan te tasten. Onder meer Philips stond aan de basis van de techniek.

Maar de wereld is veranderd. Bandbreedte is voor veel internetgebruikers geen issue meer (Nederland telt bijna zes miljoen breedbandaansluitingen) en de prijs voor opslagcapaciteit is de afgelopen jaren gekelderd: een harde schijf van een terabyte (genoeg voor 250 duizend mp3-songs) kost nog maar 100 euro, de prijs van flashgeheugen is gedaald tot 20 euro voor 16 gigabyte.

Het maakt dus niet zoveel meer uit of een song 4 megabyte is, of het vijfvoudige. Maar wat voor sommige muziekliefhebbers wel een verschil maakt, is dat mp3’s minder goed klinken dan muziekbestanden die niet zijn ingepakt. Het verschil in geluidskwaliteit wordt veroorzaakt doordat mp3 alles ‘weggooit’ wat het menselijk oor niet kan waarnemen.

Maar wie goed luistert, hoort toch kwaliteitsverschil met het origineel, stellen audiospecialisten. Daarom komt het Franse Thomson, dat claimt dat het de eigenaar is van zo’n tweehonderd mp3-patenten, met een nieuwe vorm van mp3, die geen gebruik maakt van zogenoemde lossy compressie.

Er zijn ook andere muziekformaten die gebruik maken van lossless compressie, waarbij geen informatie verdwijnt, maar die kunnen niet worden afgespeeld door de meeste muziekspelers. Het nieuwe mp3hd kan door alle mp3’s worden afgespeeld (is wel backwards compatible), claimt Thomson.

Dat maakt de kans groter dat het nieuwe formaat een succes wordt, al zijn er ook nadelen, schrijft de Britse krant The Guardian op zijn website. Door de compatibiliteit met het bestaande mp3 zijn de bestanden groter dan noodzakelijk: 25 megabyte per song is niks bijzonders.

Of de betere geluidskwaliteit dit ongemak waard is, moet blijken. De vooruitzichten zijn somber: eerdere ‘opvolgers’ van mp3 haalden het geen van alle.

MP3-speler (AFP) Beeld
MP3-speler (AFP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden