De Crisis dag 325

Het aantal horecabedrijven dat te koop staat, is in een jaar tijd gestegen met ruim 20 procent. Op horecasite.nl staan momenteel 2.100 bedrijven in de verkoop....

De opmars van ingebouwde navigatieapparatuur in auto’s en mobiele telefoons zet de verkopen van de Amerikaanse producent van navigatiekastjes Garmin onder druk. In het tweede kwartaal lagen de omzet en de winst van het bedrijf dan ook lager dan een jaar eerder.

In het tweede kwartaal kwam de winst uit op 162 miljoen dollar (112 miljoen euro), tegen 256 miljoen dollar een jaar geleden. De concurrent van het Nederlandse TomTom zag de omzet met 27 procent dalen tot 669 miljoen dollar. De verkopen in de automobielsector, de belangrijkste afnemer van Garmin, vielen met 31 procent terug.

In het tweede kwartaal van dit jaar daalden de huurprijzen van kantoorruimte in de Europese steden gemiddeld met 15 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit een rapport van bedrijfsmakelaar Jones Lang LaSalle.

De prijzen daalden het hardst in Moskou, met 30 procent. Dublin kreeg te maken met een terugval van 18 procent, terwijl de huur in Madrid gemiddeld 10 procent lager werd.

Verhuurders in Nederland komen er relatief goed van af. In Den Haag, Rotterdam en Eindhoven was slechts sprake van een lichte daling van huurprijzen. In Amsterdam en Utrecht bleven de prijzen stabiel.

De omvang van de crisis heeft ertoe bijgedragen dat beleggers een groter belang zijn gaan hechten aan defensief beleggen. De grote obligatiebelegger Pimco ziet signalen dat zowel beleggers als bedrijven voorzichtiger worden. Zo verlagen bedrijven hun schulden en het uitstaande schuldpapier neemt in omvang af.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden