De CPNB Bestseller 60 van deze week: levensverhalen

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: levensverhalen.

Jet Steinz
Berend Withuis Beeld
Berend WithuisBeeld

Drie mannen uit een voorbije eeuw, twee dood, één nog in leven, hebben zich in de CPNB Bestseller 60 genesteld. Berend (Berry) Withuis ten eerste, (schaak)journalist, communist en vader van socioloog en schrijver Jolande Withuis. Zij besloot na haar succesvolle biografie over Juliana zijn levensverhaal te schrijven, dat een persoonlijker boek werd dan ze aanvankelijk van plan was: Raadselvader (op 8 in de lijst) is niet alleen de biografie van de flamboyante, aimabele schaker en tevens geharnaste, rechtlijnige rooie die Berry was, maar ook een boek over Jolandes eigen jeugd. Over hoe het was om op te groeien in een gezin waarin het individu er niet toe deed en de strijd des te meer, een gezin dat alles en iedereen met wantrouwen en vanuit een superioriteitsgevoel bekeek. En hoe het was om een vader te hebben die je meegaf dat je in een café altijd met je gezicht naar de uitgang moest gaan zitten, zodat ze je niet in de rug schieten.

Twee plaatsen onder kameraad Withuis staan de memoires van iemand die in een vorig leven nog ontegenzeggelijk tot 'de vijand' behoorde, maar inmiddels ten strijde trekt tegen 'het lelijke gezicht van het kapitalisme', zoals Jan Timmer het zelf noemt. 22 jaar nadat hij afzwaaide als president-directeur van Philips velt Timmer in Die man van Philips een hard oordeel over het beleid van zijn opvolgers, en keert hij zich fel tegen het Angelsaksische businessmodel met zijn activistische aandeelhouders.

Dat had Max van der Stoel tactischer aangepakt. Een visieloze rechtse bal volgens sommigen, agent van het Kremlin volgens anderen, maar uit de biografie De stille diplomaat (op 49) die Anet Bleich schreef van de vroegere minister van Buitenlandse Zaken, diplomaat en voorvechter van de mensenrechten rijst het beeld op van een slimme en geduldige onderhandelaar, die altijd eerlijk was, volkomen discreet en er bovendien voor zorgde dat niemand gezichtsverlies leed.

1. Andy Griffiths en Terry Denton
De waanzinnige boomhut; Lannoo (2)
Deel 7, inmiddels met 91 verdiepingen.

2. Isabel Allende
De winter voorbij; Wereldbibliotheek (3)
Sneeuwstorm en liefde in New York.

3. Paolo Cognetti
De acht bergen; De Bezige Bij (25)
Noord-Italiaanse bergpassieroman.

4. Sander Heijne
Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u; De Correspondent (1)

5. Dan Brown
Oorsprong; Luitingh-Sijthoff (21)

6. Haemin Sunim
Dingen die je alleen ziet; Boekerij (36)

7. William Cortvriendt
Lichter; Lucht (6)

8. Jolande Withuis
Raadselvader; De Bezige Bij (1)

9. Tommy Wieringa
De heilige Rita; De Bezige Bij (18)

10. Jan Timmer
Die man van Philips; Prometheus (1)

Tussen () het aantal weken in de top-60

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden