De controverses van Top Gears Jeremy Clarkson

Zeg je 'Top Gear' dan zeg je 'auto's'. Maar ook 'controverse'. Presentator Jeremy Clarkson heeft al voor veel ophef gezorgd. Aziaten, vrachtwagenchauffeurs, Duitsers, milieu-activisten: veel groepen heeft hij al beledigd. Een overzicht.

Jeremy Clarkson in een Aston Martin Beeld AFP
Jeremy Clarkson in een Aston MartinBeeld AFP

De vrijgevochten presentator Jeremy Clarkson is een ongeleid projectiel. Het akkefietje dat leidde tot zijn schorsing (en misschien wel het einde van Top Gear?) staat namelijk niet op zichzelf. Bij lange na niet. Hij is mateloos populair maar wordt ook gezien als koekoeksjong, of vergeleken met een foute oom op een familiefeestje. Wie heeft hij in de loop der jaren beledigd?

Dierenliefhebbers

In februari 2013 twitterde Clarkson een foto van een dode muis op een wegdek. 'Helaas zijn er wat dieren gewond geraakt tijdens de opnames van Top Gear Live in Moskou', schreef hij erbij. Een woordvoerder van dierenrechtenorganisatie PETA kon er niet om lachen. 'Op Clarksons grafsteen zal staan: dom en ongevoelig, behalve op het gebied van auto's.'

In 2007 bond Clarkson een dode koe op het dak van zijn Camaro, alvorens ermee achteruit te rijden, zodat de koe de lucht in werd geslingerd. De producers van het programma hadden de presentatoren namelijk uitgedaagd om een diner van overreden dieren te verzorgen.

Jeremy Clarkson Beeld ap
Jeremy ClarksonBeeld ap

Argentijnen

Argentinië viel in 1982 de Britse Falklands aan en werd vervolgens door een Britse expeditiemacht van de eilandengroep gegooid. Onder de auto's waarmee de programmamakers in oktober vorig jaar door Patagonië reden, was een oude Porsche 928 GT van presentator Jeremy Clarkson met het kenteken H982 FKL.

Volgens veel twitteraars een duidelijke verwijzing naar de Falklandoorlog, bedoeld om het de Argentijnen nog eens lekker in te peperen. Maar het team ontkende dat. Desondanks moest Clarkson zich naar eigen zeggen in zijn hotel verbergen voor 'een horde Argentijnen' die 'op zijn bloed uit waren'. Door de vele boze (en gewelddadige) protesten moesten de opnames vroegtijdig worden stopgezet.

null Beeld anp
Beeld anp

Aziaten

Tijdens opnamen in Thailand in juli 2014 maakte Clarkson een dubbelzinnige opmerking over een brug die hij met zijn mede-presentatoren had gebouwd over de River Kwai: 'There's a slope on it.' 'Slope' betekent niet alleen 'helling', maar is ook een negatieve term voor Aziaten, vergelijkbaar met het Nederlandse 'spleetoog'. Op het moment dat hij het zei liep er net een man met een Aziatisch uiterlijk op de brug.

Gekleurde mensen

In mei vorig jaar lekte een filmpje van een verwijderde opname van Top Gear uit naar de krant Daily Mirror. Daarin zong Clarkson het rijmpje Eeny Meeny Miny Moe (de Engelse variant van Iene miene mutte) waarbij hij, mompelend, een woord verving door het racistische 'nigger' (nikker). Aanvankelijk ontkende Clarkson, maar later smeekte de 54-jarige in een videoboodschap om vergiffenis. 'Ik schaam me diep. Ik ben ontsteld.' Een nederige Clarkson was zo uniek, dat Britse media liveblogs bijhielden over de gebeurtenis.

Een berouwvolle Clarkson. Beeld YouTube
Een berouwvolle Clarkson.Beeld YouTube

Mensen met gezwellen in het gezicht

In oktober 2012 vergeleek Clarkson een Toyota Prius-busje met mensen met
gezwellen in het gezicht. De BBC nam publiekelijk afstand van de uitspraak en schrapte de gewraakte scéne uit de uitzending.

Indiërs

In januari 2012 zond de BBC een anderhalf uur durende India-special van Top Gear uit. Daarin reed Clarkson in een aangepaste Jaguar met een toilet in de kofferbak. 'Handig als je naar India gaat', merkte de presentator op, 'want iedereen die hier komt krijgt diarree.' Het leverde klachten op van Indiase
diplomaten.

Mexicanen

In februari 2011 zag de BBC zich genoodzaakt zijn excuses aan te bieden aan Mexico nadat Clarkson en zijn collega's Mexicanen had beledigd. De Mexicanen zouden volgens de programmamakers de lokale bevolking reflecteren: 'Een luie, lamlendige, arrogante klungel met een snor die slapend tegen een hek leunt, kijkend naar een cactus en met een laken met een gat in het midden dragend als een jas.'

Vrachtwagenchauffeurs

In 2008 vergeleek Clarkson vrachtwagenchauffeurs met moordenaars. Klagend over dat het zo'n 'zwaar beroep' is zei hij: 'Van versnelling wisselen, van versnelling wisselen, van versnelling wisselen, spiegel kijken, prostituee vermoorden, van versnelling wisselen, van versnelling wisselen, moord. Dat is een hoop moeite op één dag.' Met zijn opmerking verwees hij naar de Britse trucker Steve Wright, die kort daarvoor was veroordeeld voor moord op vijf prostituées in Ipswitch. De BBC kreeg er 1800 klachten over binnen.

Geestelijk gehandicapten

In 2010 vergeleek Clarkson de Ferrari F430 Speciale met een 'onnozele'. Daarmee haalde hij de woede op de hals van goede doelen voor geestelijk gehandicapten, die daarin een belediging zagen.

Homoseksuelen

In 2006 omschreef Clarkson de Daihatsu Copen als 'a bit gay'. De BBC moest het team eraan herinneren rekening te houden met bevolkingsgroepen met verschillende seksuele oriëntaties.

Milieu-activisten

In 2004 ramde Clarkson een pick-uptruck in een witte paardenkastanje, omdat hij wilde testen hoe stevig de wagen was. Ook zou hij zeldzame veenplanten hebben beschadigd toen hij met een auto met vierwielaandrijving een Schotse berg opreed.

Duitsers

Ook onze oosterburen moesten eraan geloven. Nadat collega Richard Hammond een auto had aangeprezen als 'typisch Brits' antwoordde Clarkson dat ze een 'typisch Duitse' auto zouden moeten bouwen. Met daarin 'een Hitler-standbeeld, een navigatiesysteem dat alleen naar Polen leidt en een ventilatorriem die duizend jaar mee gaat'. Dat laatste is een verwijzing naar Hitlers Duizendjarige Rijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden