BladDe consumentengids

De Consumentengids alleen voor boomers? Die zagen we niet aankomen. Het blijkt dan ook onzin

De Consumentengids was decennialang vaste prik op de leestafels van linksige mensen. En de strijd gaat door.

null Beeld

In een portret in de Volkskrant van de zogenaamde ‘boomer’ werd vorige maand een aantal eigenschappen opgesomd van deze omstreden menssoort. ‘Eet vlees zonder wroeging’, was er een. En: ‘Luistert naar nieuwste cd van Bob Dylan’.

Plus: ‘Leest de Consumentengids’. Die zagen we niet aankomen.

De Consumentengids was decennialang vaste prik op de leestafels van linksige mensen. Het was (is) het uithangbord van een vereniging die sinds 1953 de consument probeert bij te staan. De invloed was groot. Tests van producten, van cassetterecorders tot kookwekkers, konden een fabrikant maken of breken.

De strijd gaat door. De consumentenbond heeft nog steeds een enorm aantal leden, ruim 400 duizend. Uit de beginselverklaring: ‘Wij zijn van en voor consumenten. Samen zorgen we dat consumenten vinden wat ze zoeken en krijgen waar ze recht op hebben.’ Online is een grote slag gemaakt. Wie op internet zoekt naar vergelijkende warenonderzoeken, stuit vroeg of laat onherroepelijk op de betaalmuur van de consumentenbond.

Nog steeds, zo blijkt, vormen tests gelukkig het hart van de gids. In het januarinummer worden batterijen, allesreinigers, kinderstoelen, wijnen zonder alcohol (géén aanrader) en soundbars getest. Tip: laat de batterijen die bij IKEA vlak voor de kassa liggen opgestapeld, voortaan maar gewoon liggen. Ook de score van de Hema is laag.

Het advies van ‘onderzoeker batterijen’ is duidelijk: koop oplaadbare batterijen en een goede oplader. Voor het gebruik van wegwerpbatterijen betaal je 25 keer meer dan voor oplaadbare. Daar heb je iets aan, als eenvoudige consument.

In de test van de allesreinigers doet de Hema het wel goed. De beste allesreiniger, in Consumentengidsjargon de Uitblinker, is van de Aldi. ‘De allesreiniger van de Aldi maakt goed schoon, onverdund iets beter dan als sopje. Hij laat verdund wel flink wat strepen achter. De test van materiaalaantasting doorstaat hij goed.’

De nieuwe tijd gaat samen met de oude. Sommige tips gaan al bijna zeventig jaar lang mee. ‘Let op de kleine lettertjes’, is de kop boven een stuk over aanvullende zorgverzekeringen.

De gids is niet alleen handig voor boomers, integendeel. Niet-boomers kunnen onder meer hun voordeel doen met een gedegen onderzoek van de ‘verspakketten’ die tegenwoordig door alle supermarkten te koop worden aangeboden.

Wat blijkt? Het gemak van een verspakket, bijvoorbeeld met groene of rode curry, lasagne of wraps, kost niets extra. Sterker nog, wie alle ingrediënten uit een pakket los koopt, is altijd duurder uit. Dit is goed om te weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden