Lezersbrieven23 november 2011

De consument begrijpt geen fluit meer van de tientallen ‘keurmerken’ voor goede koffie

Redactie
Vrouwen in Rwanda selecteren koffiebonen.  Beeld Foto: Sven Torfinn
Vrouwen in Rwanda selecteren koffiebonen.Beeld Foto: Sven Torfinn

Brief van de dag

In Nederland is het hot om op terrasjes en in barista-café’s speciale en dure koffie te drinken. Toch zijn we massaal niet bereid in de winkel een eerlijke prijs te betalen voor dagelijkse koffie. De koffieboeren verkeren in crisis en krijgen steeds minder voor hun groene koffiebonen. De grote koffiebranders vertikken het een eerlijke prijs te betalen. Fijn dat Pure Africa, Moyee en This Side up beter betalen dan de 2 euro die de boeren anders krijgen (Economie, 21 november). Maar jammer dat gesteld wordt dat Fairtrade ‘geen hol’ oplevert voor de boeren. De voorloper van Fairtrade, Max Havelaar, zag 50 jaar geleden al dat er eerlijker handel noodzakelijk is. Toen al was er ‘Eerlijke koffie’ van de Wereldwinkel.

Om een goede prijs te garanderen voor alle koffieboeren, dient krachtig samengewerkt te worden. Het is zeer verwarrend dat er tientallen ‘keurmerken’ zijn, waardoor de consument er geen fluit meer van begrijpt en de argwaan gevoed wordt. Fairtrade-organisatie en gemeenten, wereldwinkels en bewuste consumenten willen dat koffieboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun noeste arbeid, evenals alle andere producenten in de Derde Wereld. Ik spoor hen aan om samen te werken. Alleen met vereende krachten en beïnvloeding van de consumenten kunnen we de handel een eerlijke kant op duwen.

Jos Korthout, werkgroep Fairtrade gemeente Woudrichem-Altena

Verkiezingsprogramma

De onderhandelingen over de hervorming van het pensioenstelsel zijn mislukt (Ten eerste, 22 november). Het kabinet wilde niet toegeven aan één van de eisen van de FNV: het loslaten van de automatische koppeling van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting. Een argument van het kabinet hiervoor is ‘dat het in geen enkel verkiezingsprogramma stond’. Ja, ja, in hoeveel verkiezingsprogramma’s stond ook alweer dat het wenselijk is de dividendbelasting af te schaffen? Precies! Nou is die afschaffing ook niet doorgegaan, maar het argument dat het in geen enkel verkiezingsprogramma stond, is door Rutte menigmaal van tafel geveegd.

Diana Bos, Diemen

Echte man

‘Een echte man kan ook met onsje minder vlees’, kopt de Volkskrant (Ten eerste, 22 november). Vlees als symbool van mannelijkheid, kracht en oer. Misschien mogen we eerst herdefiniëren wat een echte man is, voordat het Voedingscentrum al die geweldige mannen van Nederland gaat vertellen wat ze wel of niet mogen eten?

Mariette Reineke, Amsterdam

Frans gemeentemodel

In plaats van maar door te blijven fuseren, kun je ook kiezen voor het door Bert Wagendorp (Ten eerste, 22 november) zo gewaardeerde Franse model. Ons dorpje hier heeft een mairie en een gemeentehuisje dat twee uur per week open is. Daar kun je voor alles terecht en kun je ook de burgemeester spreken als je iets op je hart hebt. Voor vergunningen die verder gaan dan een afdak of schuurtje, voor de vuilnisophaal, de hemelwaterafvoer, nou ja voor alles waar in Nederland een groot ambtenarenapparaat voor nodig is, hebben 28 gemeenten een samenwerkingsverband opgericht. Dat zit inderdaad in zo’n foeilelijk gebouw maar vrijwel niemand weet waar dat staat.

Nog een voordeel: met een bevolking van zeventig volwassen inwoners en een gemeenteraad van zeven personen, zit 10 procent van de bevolking in de politiek. Dat leidt weliswaar soms tot slaande ruzie, maar bevordert wél de betrokkenheid; de opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen is vrijwel 100 procent.

Niek van Dijk, Mont Saint Jean (Fr.)

Bodemdaling

In de Brief van de Dag van donderdag beweren de leerlingen van klas 5 vwo aardrijkskunde van het Newmancollege in Breda dat de inpoldering van de Markerwaard een oplossing biedt voor het stoppen van de bodemdaling in het Groene Hart. Was er bij het schrijven van de brief geen aardrijkskundeleraar in de buurt? Die had de leerlingen duidelijk kunnen maken dat door de aanleg van de Markerwaard het grondwaterpeil in de aangrenzende veengebieden in Waterland, de Zaanstreek en de Zeevang drastisch verder zou dalen. Dat zou onherstelbare schade aanrichten aan het cultuurlandschap en vervolgens ook aan de bebouwing van historische havensteden als Monnickendam, Edam en Hoorn.

Rob Deckwitz, De Rijp

Willem, bedankt

Ik houd niet zo van voetbal, om allerlei redenen en zal er dan ook bijna nooit naar kijken. Maar als ik het lyrische en poëtische stuk van Willem Vissers lees over een dwarrelend briefje op een groen grasveld dan moet ik het misschien toch een kans geven (Sport, 21 november). Dat ligt dan aan Willem die me vaak ontroert met zijn prachtig geschreven stukken. Bedankt!

Teunella Wolters, Dakar (Senegal)

Briefje

Uw columnist Willem Vissers ziet in het Nederlands elftal-briefje een symbool van de wederopstanding. De gekrabbelde veldbezetting dirigeert ‘Tony’ naar de linkshalf/linksback positie. Laat Vilhena nou net de winnende voorzet geven. Echter wel zo’n beetje vanaf de rechtercornervlag. Een briefje met ‘pindakaas, yoghurt, een half brood, closetpapier’ had waarschijnlijk dezelfde invloed gehad op het wedstrijdverloop én op de wedergeboorte van het Nederlandse voetbal.

Bert te Wierik, Lemelerveld

Burgemeester

Toen ik communicatieadviseur en woordvoerder was van de toenmalige burgemeester van Den Haag Ad Havermans (1985-1996) hield deze mij enkele malen voor dat hij niet boven maar tussen de partijen stond.

Peter Ruijtenbeek, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden