De Commodore 64 Mini laat oude tijden herleven

POKE 53280,5

Foto De C64 Mini

Als u nu opveert, hebt u 35 jaar geleden vast zitten pielen in Basic op uw Commodore 64, een van de eerste betaalbare thuiscomputers die een hele generatie liet kennismaken met de digitale wereld. U herinnert zich vast hoe u avonden aaneen games speelde op de C64, in zestien kleuren en met driekanaals geluid. Hoe het vele minuten duurde voor een game vanaf een cassettebandje in het geheugen van 64 kilobyte was geladen, als er geen leesfout optrad. En hoe je dus de schermrand van kleur kon laten verschieten, met commando ‘POKE 53280,5’ (ware nerds weten naar welke kleur).

De Commodore 64 was door iedereen allang vergeten (net als de band), tot een bedrijfje bedacht dat ook dit apparaat prima past in de retrotrend die de techwereld alweer een tijdje in zijn greep heeft. Er werd een remake van het apparaat gemaakt, dat nu voor een paar tientjes te koop is, inclusief 64 games. En inclusief Basic, de volksprogrammeertaal uit het stenen tijdperk. Het nieuwe apparaatje is veel kleiner en het toetsenbord werkt helaas niet. Maar o heerlijkheid, zodra de nakomeling opstart, gaat het rode ledje rechtsboven branden als vanouds.

Aansluiten gaat ook nu op de tv, er zitten twee usb-poorten op voor een toetsenbord en de meegeleverde retrojoystick. En dan kan het gamen beginnen. Veel van de spellen op deze digitale nageboorte ken ik niet van vroeger, maar dat is niet erg. De brakke graphics, de lachwekkende resolutie van 320 bij 200 pixels, het harkerige geluid – ze laten oude tijden herleven. De kinderen, verwend met high definition playstationbeelden en Nintendo’s Switch, zijn lyrisch over de oude games en vermaken zich urenlang met Jumpman.

De C64 Mini kost 79,99 euro. Geen geld voor zoveel onvervalste nostalgie.

READY.

De kleine retroversie van de Commodore 64. Foto De C64 Mini
Meer over