TV-recensieDry January

De collectieve aanstellerij van Dry January was net zo goed te verduren als een glas alcoholvrije rode wijn

null Beeld

Is het gelukt? Heeft u een maand lang de verleiding kunnen weerstaan? En? Was het afzien tijdens al die verjaardagen en nieuwjaarsborrels en vrijmibo’s? Maar is het u ondanks al die horden toch gelukt #dryjanuary tot een broodnuchter einde te brengen? Voordat u antwoord geeft: het interesseert me niet. Dat is niets persoonlijks. Het kan me gewoon niet zoveel schelen of mensen besluiten tijdelijk niet te drinken. Maar de afgelopen maand kon je er onmogelijk omheen. Twitter, Facebook, Instagram, kranten, televisie; van alle kanten werden we om de oren geslagen met Dry January en goede voornemens en recepten voor mocktails en ohhhh ik vind het toch wel zwaar hoor #dryjanuary #vegan #blessed.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie

Net toen ik dacht dat we het gehad hadden en er heel misschien wel een maand in het vooruitzicht lag waarin we allemaal normaal gaan doen (normaart?), was daar afgelopen vrijdagavond #DryJanuary: De Naborrel van BNNVARA. Daarin blikte Sophie Hilbrand terug op de alcoholloze januarimaand. Met Wolter Kroes. En Roos Schlikker. En Tatum Dagelet. En twee experts die alles konden vertellen over hoe slecht alcohol voor je is. Want het is echt heel slecht voor je. ‘Dat weten we ergens wel’ begon Hilbrand de uitzending, die plaats had in een paars uitgelicht decor compleet met bar waar een barman gemberbier schonk.

De maand zonder drinken was Roos Schlikker erg meegevallen. Ze was blij dat ze van haar ‘gewoontewijntjes’ af was. Tatum Dagelet had...nou ja. En Wolter Kroes was met de finish in zicht gestruikeld over de verjaardag van zijn vader. Hij had een wijntje genomen om op hem te proosten. ‘Want ik vind: je moet het leven wel vieren.’ Puntje voor Kroes.

Er waren ook onbekende Nederlanders, zoals Joep. Hij had het moeilijk gevonden om elke keer weer ‘nee’ te moeten zeggen in de kroeg. Het werd vooral door anderen ‘tot een heel groot ding’ gemaakt. En als hij dan na twee cola aangaf even helemaal niets meer te hoeven drinken, werd het ‘zo’n gedoe’. Die laatste twee woorden sprak hij uit op een toon alsof hij de veters probeerde te strikken van een weerbarstige peuter.

Het is natuurlijk alleen maar te prijzen als mensen besluiten even wat gas terug te nemen in hun alcoholconsumptie. En voor sommigen is drank een serieus en gevaarlijk probleem. Iedereen weet dat drank meer kapot maakt dan je lief is, iedereen weet dat minder drinken gezond is. Maar de collectieve aanstellerij en mateloosheid waarmee Dry January zich de afgelopen maand(en) vanaf alle kanten aan ons opdrong was net zo goed te verduren als een glas alcoholvrije rode wijn. Blijkbaar is het niet meer mogelijk om iets verstandigs te doen zonder daar luidruchtig over te zijn.

Omdat alles kapot moet gaf de aanwezige hoogleraar Verslaving en Psychiatrie tegen het eind van de uitzending nog even een drankadvies. ‘Hoe minder hoe beter’. Hij haalde het advies van De Gezondheidsraad erbij. ‘Nul, bij voorkeur niks’. Aan de andere kant van de tafel schraapte iemand zijn keel en bromde: ‘Er zijn zoveel dingen die ongezond voor je zijn tegenwoordig.’ Het was – wie anders – Wolter ‘The Voice of Reason’ Kroes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden