De Cinema.nl Afficheprijs

Vijf nominaties zijn er voor de negende Cinema.nl Afficheprijs voor het best vormgegeven bioscoopaffiche van het afgelopen jaar. Het publiek mag de beste kiezen....

door Jan Pieter Ekker

Maar liefst 53 filmposters kreeg de vakjury van de Cinema.nl Afficheprijs onder ogen, met afstand het hoogste aantal in negen jaar. Een groot aantal is opnieuw ontworpen door de ‘grote drie’ van het Nederlands filmafficheontwerp, Gijs Kuijper (4 stuks), Brat Ljatifi (5) en Michael van Randeraat (6), maar tussen de ontwerpers vinden we ook opvallende ‘nieuwkomers’ als Ricky Koole en Leo Blokhuis (Linoneum).

Er zitten posters bij van peperdure speelfilms, kleine documentaires en in eigen beheer gemaakte producties. Van Lege maag bijvoorbeeld, die lang op zich liet wachten omdat ontwerper Jeroen Vonhögen eerst de filmmuziek moest componeren.

Alleen de posters die worden gebruikt bij de bioscooprelease dingen mee, soms tot spijt van de jury. Zo viel Last Conversation af omdat de prachtige, van oorsprong liggende foto van hoofdrolspeelster Johanna ter Steege is versneden tot een staand en standaard affiche.

Uit de 53 inzendingen maakte de vijfkoppige vakjury, bestaand uit John Durie (directeur Strategic Film Marketing), Marten Jongema (curator Stedelijk Museum Amsterdam), Lex Reitsma (grafisch ontwerper), Monique van Schendelen (van (film)publiciteitsbureau MvSP) en Paul Verstraeten (communicatie- en marketingadviseur), een selectie.

Het publiek bepaalt welke van deze vijf posters de winnaar wordt van de negende Cinema.nl Afficheprijs. Dat kan op cinema.nl, via een bon in de festivaldagkrant of via stemformulieren in het festivalpaviljoen op de Neude in Utrecht of in theater de Lieve Vrouw in Amersfoort, waar de vijf genomineerde affiches tijdens het festival worden tentoongesteld.

De stemmers maken kans op kaarten voor het Gala van de Nederlandse Film en tien door de Volkskrant uitgegeven dvd-boxen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden