De flexibele opiniemakerThomas Hogeling

De burger heeft de tweede lockdown niet aan zichzelf te danken, want ‘de burger’ bestaat niet

null Beeld

De flexibele opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: de burger heeft de tweede lockdown niet aan zichzelf te danken.

Kranten hebben de eigenaardige gewoonte om naast gewone opinies ook de mening van de krant in zijn geheel te verkondigen in het ‘commentaar’. Ik stel me voor dat wijze mannen en een enkele vrouw in een ceremoniële bijeenkomst hun hoogwaardige kennis combineren tot een superieure mening die alle andere meningen in de krant degradeert tot niet essentieel.

Zo kwam NRC dit weekend na lang wikken en wegen tot de conclusie dat de tweede lockdown maar aan één partij kan worden verweten, de burger zelf: ‘Het heeft de burger domweg aan zelfbeheersing, verstand en inzicht ontbroken om de pandemie zélf onder controle te brengen.’

De Volkskrant heeft mij om onduidelijke redenen nog niet toegelaten tot het overleg waar het commentaar uit voortkomt, maar laat me hier toch het tegendeel beweren. De burger heeft helemaal niets aan zichzelf te danken, want ‘de burger’ bestaat niet. Het zijn er 17 miljoen en zoals in elk land heb je mensen die zich aan alle regels houden, anderen die dat helemaal niet doen en alles daartussenin.

Rekening houdend met het feit dat de burger niet bestaat, adviseren experts vroege en relatief drastische maatregelen. Het kabinet neemt dat advies niet over. Er zijn meer belangen, zoals de economie en de eigen populariteit. Daarom komen de maatregelen steeds te laat en zijn ze steeds te slap, zo laten ze ruimte om te vliegen, te shoppen of naar de kerk te gaan.

Dat mensen gebruikmaken van die ruimte is jammer, maar voorspelbaar. Er is geen land waar het volk de pandemie zelf onder controle heeft gekregen. Het heeft leiding nodig, maar het kabinet volgt slechts. Pas als het echt misgaat, handelt crisismanager Rutte. Dan baalt hij plots enorm van de burger, maar gedrag van de massa is het gevolg van communicatie en beleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden