De (broodnodige) vrouwelijke inhaalslag van Wikipedia

Wikipedia is dit weekend weer wat vrouwelijker geworden. Enkele tientallen vrijwilligers hebben vlak voor internationale vrouwendag - komende dinsdag - het aantal lemma's over 'vrouwen en vrouw-gerelateerde onderwerpen' in de Nederlandstalige editie van de online encyclopedie doen stijgen.

Rik Kuiper
Er kwamen dit weekend 80 nieuwe 'vrouwelijke' artikelen bij. Beeld Wikipedia
Er kwamen dit weekend 80 nieuwe 'vrouwelijke' artikelen bij.Beeld Wikipedia

Zo heeft Mien van Bree (1915-1983), 'pioneer van het vrouwenwielrennen in Nederland' sinds zaterdag een eigen pagina, helaas nog zonder afbeelding. De pagina van Club, 'een maandblad voor meisjes van 14 tot 17 jaar, dat tussen 1976 en 1988 is verschenen', is eveneens nieuw. Ook is er nu uitgebreide Nederlandstalige informatie aanwezig over Clémentine Delait (1865-1939), 'een Franse caféhoudster met een baard', die in 1904 van het Franse parlement speciale toestemming kreeg 'om bij haar baard passende, mannelijke kleding te dragen'.

Volgens Denise Jansen, medewerker van Wikimedia Nederland, was de actie een succes, want er kwamen dit weekend tachtig nieuwe 'vrouwelijke' artikelen bij. En was nodig ook, vindt ze. Wikipedia is namelijk vooral een encyclopedische speeltuin voor mannen. Vorig jaar bleek uit een onderzoek van Motivaction dat nog geen 11 procent van de bewerkers van het vrouwelijke geslacht is.

'Gendergap'

Dat zie je terug aan de onderwerpen die de encyclopedie behandelt, zegt Jansen. 'Wikipedianen schrijven vooral over hun eigen interesses. Er zijn dus ontzettend veel artikelen over voetbal en andere dingen waar mannen zich van nature meer voor interesseren. Voor vrouwelijke onderwerpen is minder aandacht.'

Om dit 'gendergap' te verkleinen, riep een groep vrijwilligers vorig jaar een werkgroep in het leven, die steun kreeg van Wikimedia Nederland. De werkgroep maakte een actieplan en stelde een indrukwekkende lijst op met 'nog aan te maken en te verbeteren artikelen'. De lijst - met daarop een paar duizend onderwerpen - is onderverdeeld in talloze categorieën, van vrouwelijke bobsleeërs tot pornografische actrices en van feminisme (er is nog geen pagina voor 'anarchafeminisme') tot mode, cosmetica en haardracht ('hoepeljurk' ontbreekt nog).

Met die lijst in de hand gingen vrijwilligers - mannen en vrouwen - het afgelopen jaar aan de slag. Met als voorlopig hoogtepunt de opbrengst van dit weekend, waarin sommige Wikipedianen achter hun eigen computer en anderen tezamen in Utrecht of Haarlem zaten te schrijven.

null Beeld epa
Beeld epa

Socioloog en emeritus-hoogleraar emancipatievraagstukken Iteke Weeda - ook zij heeft sinds dit weekend een eigen pagina op Wikipedia - juicht het initiatief toe. 'Het is duidelijk dat de encyclopedie vrij mannelijk is', zegt ze. 'Het is goed dat daar iets aan gebeurt.'

Wel heeft Weeda nog een suggestie aan de werkgroep, die zich nu vooral richt op het schrijven van pagina's over bekende vrouwen. 'Ik verwacht dat ook sectoren met een vrouwelijke connotatie ondervertegenwoordigd zijn op Wikipedia', zegt ze. 'De zorg en de sociale wetenschappen bijvoorbeeld. Het zou interessant zijn dat eens te onderzoeken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden