Kort en goed (of niet)Geerten en Doeschka Meijsing

De brieven van Geerten & Doeschka Meijsing (vier sterren)

Aleid Truijens
null Beeld

Ze komen uit een keurig, katholiek gezin. Duitse moeder, vader strafpleiter. Vier leuke kinderen, die in Haarlem naar het gymnasium gaan, van boeken en muziek houden en vaak op de tennisbaan te vinden zijn. Doeschka, het onverschrokken en ondernemende tweede kind, is dol op haar drie jaar jongere broertje Geerten. Ze hebben een geheime club, spelen Jungle Book na, en later Brideshead Revisited. Hij bewondert haar, zij commandeert hem, de schattige krullebol. Het is de verbeelding die hen bindt. Thuis mag niet veel, de ouders zijn streng en conservatief.

Maar Doeschka breekt los, gaat haar eigen weg en wordt schrijfster. In 1974 debuteert ze met De hanen en andere verhalen. En dan gebeurt er iets verschrikkelijks: het kleine broertje debuteert ook! Weliswaar niet onder de familienaam maar onder het pseudoniem Joyce & Co., maar toch. Dit was niet de bedoeling. En dan begint de jarenlange rivaliteit.

Afgunst zal er ongetwijfeld zijn geweest, dat blijkt ook uit de nu gebundelde, door Nop Maas bezorgde brieven van broer en zus, geschreven van 1979, toen Geerten naar het Toscaanse Lucca verhuisde, tot enkele jaren voor Doeschka’s dood in 2012. Maar er was vooral verbondenheid, grote bezorgdheid – beiden kampen met drankzucht en depressie – en uiteindelijk ook veel, bijna stiekeme, liefde. Het is Doeschka die haar broer opzoekt en opbeurt als hij doodziek is. Zij bewondert hoe hij in zijn eentje in Italië zijn dochter opvoedt. Geerten leeft in zijn brieven mee met de zoveelste liefdesbreuk; ze delen ook een talent voor moeizame liefdes.

‘Haar dood was voor mij een ramp’, zei Geerten Meijsing in een interview met Arjan Peters begin dit jaar. ‘Mijn familie hield op te bestaan.’ Eén keer, in 2005, schreven ze samen een boek, althans ieder de helft, Moord en doodslag. Niet hun beste. De afgelopen jaren kwam er alleen wat kruimelwerk van Geerten Meijsing uit, en dat is doodjammer. Want als er één ding opvalt aan deze brieven, is het hun beider enorme schrijftalent en brille. Misschien komt dat ooit beloofde boek, Broer en zus, er toch nog eens.

Geerten Meijsing & Doeschka Meijsing: Liefdevolle rivaliteit – De correspondentie.
Bezorgd door Nop Maas.
Athenaeum & Querido; 296 pagina’s; € 22,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden