De boze babyboomer

Oranje en rode zon

Anno 1969 hoorde de 18-jarige Anet Bleich op een niet zo schone vloer aan de Rozengracht een jongen van de Studenten Vakbeweging een nogal saai betoog afsteken over studiefinanciering. Ze plaatste een interruptie: 'Alles goed en wel, maar hoe zit het met de revolutie?' Daar keken de langharigen in spijkerkleding raar van op. Wisten zij veel dat dit meisje kort daarvoor een schrijfwedstrijd voor scholieren had gewonnen met een stuk over Cuba, 'het eiland waar de oranje en de rode zon samen schijnen'.

Bleichs essay De boze babyboomer bevat meer fraaie, met zelfspot gebrachte herinneringen aan de tijd dat alles anders moest. Bleich - kind van Midden-Europese Joden die wonderwel de oorlog overleefden - kwam op haar 18de uit het o zo saaie Den Haag naar het zinderende Amsterdam om van de wereld snel een betere plek te maken. In 1977 zegde zij na wat stalinistische ervaringen haar lidmaatschap van de communistische partij (CPN) op en begon een leven als partijloos burger.

De boze babyboomer maakte al voor het verschijnen flinke discussie los. Het betreft hier echter geenszins een verongelijkt pamflet van een soixant-huitarde. Het is een rustig en genuanceerd betoog en een geslaagde poging wat meer recht te doen aan een tijd waarin veel goeds zat, maar waar in toenemende mate een karikatuur van wordt gemaakt. Bleich heeft genoeg oog voor de mindere kanten, maar wijst, en dat kan geen kwaad in deze tijd, ook op een reeks merites. De boosheid van deze babyboomer zit in de staart, waarin zij zich verbaast over de cultuuromslag die zich tien jaar geleden tamelijk onverwacht in Nederland voltrok. 'De blik afwenden van de wereld, in een tijd dat alles en iedereen op de wereld meer dan ooit onderling verbonden is, for better or for worse, is ongelofelijk kortzichtig.' Je hoeft geen babyboomer te zijn om dat te onderschrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden