Review

De Boskampi's is een geestige ode aan outsiders

Sukkelige vader wordt gezien als maffiabaas. De Boskampi's is een geestige ode aan de underdog. Arne Toonen creëert een heerlijk eigenzinnige wereld, vol verwijzingen naar gangsterfilms.

Floortje Smit
De Boskampjes. Beeld -
De Boskampjes.Beeld -

Het is een vast ritueel. Als vader binnenkomt, trekt Rik Boskamp eerst de Post-it met scheldwoord van zijn rug en gooit die in de prullenbak bij die van gisteren, eergisteren en de dagen ervoor. Dan trekt vader zijn door de buurtkinderen natgegooide of vies gmaakte jasje uit, neemt hij de handdoek van Rik aan, dept zich af en draait zich in het schone jasje dat zijn zoon voor hem klaar houdt. Een vlekkeloze pas de deux.

De Boskampjes, vooral Riks wereldvreemde vader, worden zo getreiterd dat het onderdeel is geworden van hun dagelijkse routine. In De Boskampi's gooit Rik het roer om na een verhuizing. Hij zorgt ervoor - met een flinke dosis inventiviteit, een scheut inspiratie uit een misdaadfilm en een snufje mazzel - dat zijn passieve pa door de nieuwe buurt wordt gezien als maffiabaas.

Een fout maffiafeest

In Dik Trom en Black Out liet regisseur Arne Toonen al zien hoe hij een heerlijk eigenzinnige wereld kan creëren door alles wat vetter aan te zetten en dat doet hij ook in De Boskampi's. Het gelijknamige boek van Marjon Hoffman is een fout maffiafeest voor de art director geworden: Vincent de Pater kan los op tijgerprintjes, opgezette dieren, telefoons uit begin jaren negentig en een bed in de vorm van een auto. Alles klopt aan de kostuums van Minke Lunter. Toonen knipoogt naar Scarface en Goodfellas.

De verwijzingen zijn talloos, zonder dat ze de film overschreeuwen. Dat komt doordat Toonen de juiste acteur op de juiste plek heeft. Thor Braun (Het Geheim) is even kwetsbaar als stoer als Rikki, cabaretier Henry van Loon, meester deadpan, is zijn sukkelige vader, René van 't Hof een gesjeesde agent.

Underdog

In dit universum zijn treiterijen vervelend genoeg, maar veroorzaken ze geen zwartgallig drama. Het is een slim scenario: welk kind, ook de niet gepeste, droomt er niet van zichzelf na een vakantie opnieuw uit te vinden, en met precies de juiste kleren opeens de populairste van de school te zijn?

Toch staat De Boskampi's eigenlijk nooit aan de kant van de winnaars. Het is een film met liefde voor de underdog, een geestige ode aan de eigenzinnigen, aan degenen die er niet helemaal bij horen. Het mag er allemaal campy uitzien, het heeft het warm kloppende hart altijd op de juiste plek.

De Boskampi's. Regie: Arne Toonen Met Thor Braun, Henry van Loon, Rene van 't Hof, Fedja van Huêt, Rick Lens 107 minuten, in 124 zalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden