De borsthaarloze torso van Wouter Bos

Zowel De Groene Amsterdammer als HP/De Tijd heeft advocaat Bram Moszkowicz op de cover. De aanleiding is gelijk, maar de uitwerking is totaal verschillend....

Gijs Zandbergen

HP/De Tijd begint het artikel over Moszkowicz met het zinnetje: 'Seks is het belangrijkste bestanddeel van zijn leven.' Daarmee is de losse toon gezet, die ook elders in het nummer terugkeert, bijvoorbeeld in de recensie die Max Pam schrijft over de roman Wij weten heus wel hoe laat het is van HP/De-Tijd-medewerker Marcel van Roosmalen. 'Het boek is 197 pagina's dik' is de meest lovende zin van het stuk.

Verder kan HP/De Tijd worden opengeslagen door wie van auto's houdt en door degenen die zich interesseren voor de Britse strijd tegen de asociale medemens. Je toont respect voor je omgeving. Zo niet, dan word je geholpen, maar voor hardleerse asocialen zwaait er wat.

Het zou een onderwerp voor Rita Verdonk kunnen zijn, die in Elsevier haar plannen ontvouwt, mocht ze het in de VVD voor het zeggen krijgen. Heel wat softer toont zich Cornald Maas, die op het feest voor zijn 40ste verjaardag in een enorme huilbui losbarstte omdat iets definitief voorbij was. Aanstaand voorbij is de middenklasse. Weliswaar is ze nog niet geheel verdwenen, maar het sociale bouwwerk staat op instorten. Als het zo doorgaat, wonen er binnen afzienbare tijd in Nederland alleen nog maar mensen uit de boven- en de onderklasse. Anders gezegd, winners en losers. Om tot de eerste categorie te gaan behoren, worden enkele tips gegeven. In ieder geval moet je niet, blijkens een volgend artikel, in een sportschool je lijf laten oppompen. Dat is helemaal passé.

Aan de cover van Vrij Nederland te zien is dat deze boodschap nog niet is besteed aan PvdA-leider Wouter Bos, die met een Pieter-van-den-Hoogenband-achtige borsthaarloze torso wordt afgebeeld. Nou ja, het is maar een tekening, behorend bij een artikel over de aanstaande vierde naoorlogse sociaal-democratische premier. Anders dan zijn voorgangers, moet hij met een nieuw links-liberaal elan het vertrouwen van de kiezers zien te winnen. En behouden, want de verkiezingen zijn pas over veertien maanden. In de serie over crimineel geld heeft VN dit keer een interview met Cees Schaap, die zijn witwas-expertise op een prettig nuchtere toon brengt. Wie denkt dat het witwassen eens zal verdwijnen, is naïef.

Gijs Zandbergen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden