De boodschap: Simons hóudt van Gent

Christoph Marthaler op piccolo met volksliedjes: het waren niet de minsten die Johan Simons’ komst naar NTGent dit weekend kwamen opluisteren....

‘Ik ben een Hollander en daar ben ik trots op. En over drie jaar ben ik nog steeds een Hollander, maar dan een Hollander die van Gent en van België is gaan houden.’ Johan Simons’ woorden bij de opening van NTGent, zijn nieuwe theatergezelschap, vormden vrijdag de ouverture van een charme-offensief dat drie dagen lang heeft geduurd. Met onder andere drie premières, een feestelijk optreden van de Zwitserse regisseur Christoph Marthaler, een brunch met de Gentse bevolking, een heuse roodgekleurde NTGent-tram en twee hippe party’s is Simons’ gezelschap van start gegaan.

De Gentse schouwburg is ingeluid als het culturele theatercentrum van de stad. De bonbonnière, ingeklemd tussen brasserie ’t Voske en chocolatier Hoorebeke, is flink gemoderniseerd. Al te veel koper, marmer en kroonluchters in de entree zijn aan het oog onttrokken door houten vloeren en trappen en tl-licht. Bij binnenkomst staat het publiek nu meteen in de T-bar om kaartjes te kopen, bier te drinken en informatie over de voorstelling te verkrijgen. In marketingjargon heet dat: de drempel naar het publiek toe is verlaagd.

‘Dat is wat ons het komende jaar vooral te doen staat: het Gentse publiek naar binnen krijgen. We moeten niet de arrogante theatermakers zijn die op hun publiek neerkijken, maar juist de deuren wijd openzetten. Daarom is een kop in de Gentenaar als “Johan Simons houdt van Gent” op dit moment net even belangrijker dan een goede recensie in De Morgen of De Standaard.’ Dat zegt Dirk de Corte, samen met Simons algemeen directeur van NTGent.

NTGent is een stadsgezelschap waar 120 mensen werken, waarvan 75 in vaste dienst. Al in 2002 werden de eerste contacten met Simons gelegd, nu is hij daadwerkelijk aan de slag gegaan. Voor hem is het hebben van een eigen schouwburg midden in de stad de voornaamste reden geweest om naar Gent te verhuizen. De Corte wil van zijn groep een stadstheater maken met internationale allure.

De Corte: ‘Natuurlijk speelt daarbij de concurrentie met Het Toneelhuis in Antwerpen een rol, maar dat is een gezonde rivaliteit. En Johan en Guy Cassiers, die vanaf volgend jaar de leiding in Antwerpen heeft, zijn zulke verschillende theatermakers, dat kan elkaar alleen maar verrijken.’

Prominent gast tijdens de NTGent-openingsdriedaagse was de Zwitserse regisseur Christoph Marthaler, die met een paar van zijn acteurs een muzikale ode bracht aan NTGent en zijn publiek. Er werden Schubert-liederen gezongen met een knipoog, Zwitserse en Vlaamse volksliedjes wisselden elkaar af en Marthaler zelf bewees zich als een meer dan verdienstelijk bespeler van de piccolo.

NTGent zal zich de komende jaren op meerdere plekken in de stad laten gelden. Terwijl actrice Elsie de Brauw zaterdag in het Arcatheater de Belgische première van haar indrukwekkende solo Zus van* speelde, presenteerde de groep Wunderbaum (voorheen Jong Hollandia) in de Oude Vismijn de nieuwe productie Rollende Road Show. Dit even rauwe als overrompelende muziektheater over agressie is in november ook in Rotterdam en Gent te zien.

Simons is voor de Nederlandse theaterbezoeker niet verloren. De meeste NTGent-producties zullen ook elders in zowel België als Nederland te zien zijn en bovendien maakt zijn gezelschap co-producties met Toneelgroep Amsterdam. Zo regisseert Ivo van Hove later dit seizoen een filmscript van John Cassavetes en gaat Simons volgend jaar in Amsterdam de Oresteia regisseren. Op internationaal vlak vervolgt Simons zijn aansluiting bij belangrijke Duitse en Franse theatergroepen en -festivals. Een nieuwtje: in 2007 gaat hij een operette regisseren: Das Land des Lächelns van Franz Lehár. Met Christoph Homberger, rechterhand van Marthaler en werkzaam bij de Opéra Bastille in Parijs, als muzikaal leider.

Terwijl de nieuwe NTGent-leider verder mijmerde over de toekomst, schalde de jaren-tachtigdiscohit La Dolce Vita zaterdagnacht over het Sint Baafsplein waar de volgende ochtend Gentenaren ter kerke gingen. Hun stadgenoten kwamen naar de brunch waar NTGent-medewerkers vertelden over hun plannen en passies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden