De Boekenweek is voorbij en de romans dalen weer in Bestseller 60

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: De romans maken weer plaats voor GameMeneren en zwijmelboekjes.

Jet Steinz
Don a.k.a. GameMeneer presenteert zijn boek op Youtube. Beeld
Don a.k.a. GameMeneer presenteert zijn boek op Youtube.Beeld

'Jongens, het is reden voor feest', zei Don a.k.a. GameMeneer in een filmpje van donderdag 6 april. Zijn YouTube-kanaal (met inmiddels bijna 733.000 subscribers) bestaat namelijk niet alleen vijf jaar, Don heeft óók een boek uitgebracht waarin hij vertelt 'hoe hij is gekomen waar hij nu is'.

En blijkbaar zijn zijn fans niet alleen geïnteresseerd in hoe hij Soma uitspeelt of aan het kankeren is op een van de scheidsrechters in Fifa 2017, want Hoe word je een GameMeneer? komt binnen op een 28ste plaats in de CPNB Bestseller 60.

Voor de lezer van literaire fictie is er een stuk minder reden tot feest, want na drie weken Boekenweek met bijbehorende aanloop en nasleep moeten de romans in de Top 60 weer langzaamaan plaatsmaken. Niet alleen voor de GameMeneer, maar ook voor een nostalgische bundel met levenswijsheden en 'pareltjes van uitspraken' (aldus de uitgever) van de vader van Jaap Toorenaar (Mijn vader zei altijd, binnen op 23), voor een zwijmelboekje van Santa Montefiore (De laatste roos van de zomer, 2) en voor boeken met titels die het begin of het einde van de dag aanduiden: Nora Roberts' Bij zonsondergang (31) en De dageraad van Annejet van der Zijl (50).

En zelfs voor Mein Kampf - of althans voor Het verboden boek (20) dat Ewoud Kieft daarover schreef en waarin hij de aantrekkingskracht van de ideeën in de bijbel van het nationaalsocialisme probeert te verklaren. Én voor die andere bijbel, waarin Gertjan Kiers de lezer alle kneepjes van het slagersvak leert: rijpen, uitbenen, verdelen, splitsen en bereiden, en nog veel meer. Want alle nare undercover-filmpjes van dierenrechtenorganisaties ten spijt, plus een door een meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen motie voor cameratoezicht in Nederlandse slachthuizen, staat De vleesbijbel gewoon in de Bestsellerlijst. Op 56.

CPNB Bestseller 60

1. Joke J. Hermsen

Melancholie van de onrust; Lemniscaat (2) Essay van de Maand vd Filosofie

2. Santa Montefiore

De laatste roos van de zomer Boekerij (-) Kitty's oude vlam keert terug en Jack is ongelukkig verliefd

3. Van Reybrouck & Mohamed Bachiri

Jihad van liefde; De Bezige Bij (5)

Pleidooi tegen de haat

4. Jussi Adler-Olsen

Selfies; Prometheus (3)

5. Joris Luyendijk

Kunnen we praten; Atlas Contact (7)

6. Sonja Barend

Je ziet me nooit meer terug; Bezige Bij (7)

7. Andy Griffiths en Terry Denton

De waanzinnige boomhut...; Lannoo (7)

8. Connie Palmen

De zonde van de vrouw; CPNB (3)

9. Tommy Wieringa

De dood van Murat Idrissi; Hollands Diep (6)

10. Lars Kepler

Jager; Cargo (9)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden