De week in boekenWilma de Rek

De Boekenweek gaat niet door en dat is zielig

null Beeld
Wilma de Rek

De 86ste Boekenweek, die 6 maart zou beginnen, wordt uitgesteld en heeft nu ergens in de zomer plaats, als iedereen met vakantie is. Uiteraard verbleekt al het slechte nieuws bij het niet doorgaan van de Elfstedentocht; maar toch is het zielig. Voor Hanna Bervoets, auteur van het Boekenweekgeschenk, die in mei 2020 al klaar was met schrijven. Voor Roxane van Iperen, auteur van het Boekenweekessay; gelukkig mag zij Abdelkader Benali vervangen bij de 4-meilezing. Het is zielig voor de uitgevers, die normaal rond de Boekenweek veel nieuwe titels uitbrengen en de extra omzet goed kunnen gebruiken, aangezien ze in april en mei hun jaarlijkse royalty's moeten uitbetalen. Het is zielig voor de kledingwinkels die zonder corona honderden blote Boekenbaljurkjes zouden hebben verkocht. En het allerzieligst is het voor de boekhandels, die de decemberomzet ook al moesten missen.

Still uit de korte film Brommer op Zee van Diede van Vree, naar het verhaal van Maarten van Biesheuvel. Donderdag kondigden de VPRO en het Belgische Canvas de komst van een nieuw boekenprogramma aan, dat Brommer op zee gaat  heten. Beeld
Still uit de korte film Brommer op Zee van Diede van Vree, naar het verhaal van Maarten van Biesheuvel. Donderdag kondigden de VPRO en het Belgische Canvas de komst van een nieuw boekenprogramma aan, dat Brommer op zee gaat heten.

Maar juist die boekhandel kon de Boekenweek er dit jaar niet bij hebben, zelfs niet in het gunstigste scenario, als de winkels op 2 maart weer open mogen. Zo’n Boekenweek heeft voorbereidingstijd nodig, legde Grietje Braaksma van boekhandel Broese in Utrecht deze week nog maar eens uit. Door de lockdown hebben de meeste winkels geen fatsoenlijke voorraden in huis. Bovendien zijn ze door hun geld heen. Braaksma: ‘Mensen denken dat het Boekenweekgeschenk gratis is, maar dat is niet zo.’ Dat geschenk wordt grotendeels bekostigd door de boekhandel, die de CPNB (het marketingbureau dat de Boekenweek organiseert) 87 cent per uit te delen exemplaar betaalt. Dat kan nog flink oplopen, want het Boekenweekgeschenk is razend populair. Niet vanwege de inhoud maar omdat je van de NS op vertoon van het Boekenweekgeschenk een dagje gratis mag reizen.

Gelukkig was er deze week ook goed nieuws. Zo werd bekend dat Bol.com de CPNB een ‘substantiële’ financiële bijdrage geeft voor de campagne #steunjeboekhandel. Daar kun je allerlei cynische dingen over zeggen - Bol is hiermee toch een beetje de heks van Hans & Grietje - maar sympathiek is het wel. En donderdag kondigden de VPRO en het Belgische Canvas de komst van een nieuw boekenprogramma aan, gepresenteerd door Wilfried de Jong en Ruth Joos. Brommer op zee gaat het heten, naar Maarten Biesheuvels mooie korte verhaal over geloof in het onmogelijke. ‘Het is zaak om als het ware luchtigjes over het water te dansen’, zegt de man die met zijn brommer op zee kan rijden in dat verhaal. Dat is eigenlijk altijd een prima advies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden