De boeken van Marten Toonder spreken nog steeds aan

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Het succes van Marten Toonder en liefde voor de koning.

Jet Steinz
Zelfportret door Marten Toonder, met Heer Bommel en Tom Poes. Beeld
Zelfportret door Marten Toonder, met Heer Bommel en Tom Poes.Beeld

Wie is deze week de Griet Op De Beeck van de CPNB Bestseller 60? Het is Marten Toonder, die met drie Bommel-boekjes in de lijst staat. Nieuwe verhalen zijn het niet: in Bevend van woede (binnen op 37), Dit schreeuwt om wraak (op 40) en Ingrijpende gebeurtenissen (42) zijn oude avonturen, met titels als 'Zijn iksel', 'Het vibreerputje' en 'Horror de ademloze', gebundeld. Nog steeds aansprekend dus, al is Toonder al twaalf jaar dood.

Hij is de enige niet-levende schrijver in de Top 60. De rest van de lijst is alive and kicking, soms zelfs hard tegen het zere been van de blanke medemens. Zoals Anousha Nzume, die met Hallo witte mensen (op 38) een handleiding schreef 'voor het leven in deze veranderende wereld'. Een wereld waarin mensen van kleur mondiger worden, witte mensen hun privilege moeten erkennen en racisme in de samenleving wordt ingezien en aangevochten. Dat laatste is althans de bedoeling, maar Nzume kreeg, naast bijval, veel reacties van boze blanken.

Ook springlevend: de koningsgezindheid van de Nederlandse onderdaan. Dat werd vorige week weer eens duidelijk, toen 4,3 miljoen televisiekijkers afstemden op het interview met Willem-Alexander aan de vooravond van zijn vijftigste verjaardag en het werd bevestigd door een achttiende plaats in de Bestsellerlijst voor Een koning om in te lijsten van Marjolein Westerterp, een zoet portret van het leven van de koning, 'als kind, dwarse puber en student. Maar ook als volwassen man, liefhebbend echtgenoot en trotse vader.

Levend gehouden wordt de herinnering aan de oorlog. Met Dodenherdenking en een Bevrijdingsdag, maar ook met Spion van Oranje (58), het door Bram de Graaf opgetekende verhaal van de Engelandvaarder Bram Grisnigt die werd opgeleid tot geheim agent, in handen viel van de Duitsers en de Gestapo, concentratiekampen en een dodenmars overleefde.

De volledige toptien

1 Nicci French
Zondagochtend breekt aan; Ambo Anthos (3) Voorlaatste deel van de Frieda Klein-thrillers.

2 Benedict Wells
Het einde van de eenzaamheid; Meulenhoff (-) Bekroonde roman van jong Duits talent.

3 Suzanne Vermeer
Het paradijs; A.W. Bruna (3) Spanning op een Grieks eiland.

4 Jussi Adler-Olsen
Selfies; Prometheus (6)

5 Victor Mids & Oscar Verpoort
Mindf*ck; Maven (23)

6 Mies Bouwman
Gewoon Mies; Gottmer (2)

7 Joke J. Hermsen
Melancholie van de onrust; Lemniscaat (5)

8 Erik Scherder
Singing in the brain; Athenaeum (2)

9 Van Reybrouck & Bachiri
Jihad van liefde; De Bezige Bij (8)

10 Yvette van Boven
Alles uit de oven van Van Boven; Fontaine (-)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden