PodcastrecensieDe Bobcast

De Bobcast wil ‘het mysterie’ Bob Dylan ontrafelen ★★★★☆

Mark Moorman
null Beeld

De Bobcast: op zoek naar Bob Dylan, aflevering 1 (Bob, de leidsman)

★★★★☆

Een 26-delige serie van Chris Kijne en Lars Hulshof (VPRO)

In november 2015 ondernam muziekjournalist Gijsbert Kamer een opmerkelijk muziekjournalistiek experiment. In de Collector’s Edition van Bob Dylan verscheen het deel dat aan de jaren 1965 en 1966 was gewijd, het jaar waarin het album Blonde on Blonde verscheen. De box bestond uit 18 cd’s, twintig uur muziek (‘iedere door Dylan opgenomen noot’) die door Kamer non-stop werd beluisterd, terwijl hij een liveblog bijhield. De kop: ‘Een belachelijke hoeveelheid prachtmuziek’. Het is dit type milde waanzin die rond Dylan hangt, een vorm van muzikale aanbidding die door de volgers zelf wordt gecultiveerd en die bestand is tegen de soms waardeloze concerten of de jaren dat Dylan even niet goed bij stem was, of zich aan christelijk, dan wel Sinatra-repertoire vergreep. En ondertussen wel een aantal levensveranderende albums maakte en al decennia muziekgeschiedenis schrijft, en en passant de Nobelprijs voor literatuur won - en die vervolgens niet zelf kwam ophalen.

In de aanloop naar de 80ste verjaardag van deze monumentale figuur begint de VPRO aan een 26-delige tweewekelijkse podcastserie met als titel De Bobcast - hoe zou je een podcast over Bob Dylan anders moeten noemen? De makers Chris Kijne en Lars Hulshof geven op de website van de VPRO aan dat het niet minder is dan een poging om ‘het mysterie’ Dylan te ontrafelen. In gesprek met kunstenaars, muzikanten en gesorteerde Dylan-adepten behandelen ze zo veel mogelijk aspecten van het fenomeen: de tekstdichter, de muzikant, de politieke, de gelovige en de persoonlijke Dylan, de oude en de jonge.

In de eerste aflevering (Bob, de leidsman, die sinds 24 mei online staat) gaan de makers op bezoek bij Matthijs van Nieuwkerk, erkend Bob-volger sinds zijn jonge jaren, die zijn persoonlijke geschiedenis met Dylan toelicht. In de Volkskrant schreef de voormalige gastheer van DWDD al over het moment dat hij opeens urenlang op een Parijse stoep stond te wachten totdat Dylan de toerbus zou verlaten. In een aangenaam gesprek onderzoeken de heren hun fascinatie met Dylan en de anekdotentrommel lijkt eindeloos, met genoeg muzikale intermezzo‘s om ons aan de grootheid, dan wel ongrijpbaarheid, van Dylan te herinneren.

Matthijs informeert nog tussen neus en lippen door of programmamaker Chris Kijne al bezig is om contact te zoeken met Dylan zelf. Kijne geeft een wat ontwijkend antwoord: noem het een cliffhanger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden