De biografie van Gordon is geen biografie, maar veeleer een klakkeloos uitgetikt relaas

null Beeld
Beeld

Ongegeneerd en aandoenlijk zijn de verhalen over Gordons zoektocht naar de ware.

Komt Gordon wel of niet? Dat was vorige week vrijdag de grote vraag op het Boekenbal. Gordon, intussen nummer 1 op de bestsellerlijst met Gordon - Biografie van een entertainer, kwam pas laat. Misschien had hij een tijdje zitten wachten in zijn villa in Blaricum voordat hij de stoute schoenen aantrok: de volksjongen en ex-marktkoopman uit Amsterdam-Noord eindelijk tussen de culturele elite. Misschien nam hij nog snel een lijntje coke en een geile jongeman.

Zo zag het leven van Gordon Heuckeroth er tot voor kort namelijk uit: excessief, verslavingsgevoelig, eeuwig op zoek naar erkenning, overdadig in alles. De entertainer wordt komende zomer 50 jaar en met dit boek wil hij afrekenen met zijn onstuimige verleden, en vooral aantonen waar zijn gedrag vandaan komt: nare jeugd, misbruik, harde ouders. Vooral zijn alcoholische vader heeft daaraan bijgedragen. 'Drank was altijd een probleem (...) Ik weet nog dat ik een keer onder tafel school. Ik moet een jaar of vijf zijn geweest. Het hele huis werd afgebroken, alles werd stuk geslagen. Zo traumatisch.'

Gordon - Biografie van een entertainer

non-fictie

Marcel Langedijk

Lebowski;

236 pagina's; euro 19,99.

Journalist Marcel Langedijk tekende zijn verhaal klakkeloos op. Een biografie is het niet; Langedijk raadpleegde weliswaar bronnen maar dat waren vooral roddelbladen. Verder sprak hij niemand, althans hij voert in zijn boek niemand sprekend op. Als ghostwriter gelooft hij Gordon op zijn blauwe ogen en de lezers moeten dat ook maar doen.

Gek genoeg maakt dat niet zo veel uit: in Gordons leven lopen fictie en werkelijkheid naadloos in elkaar over. Dat leven staat nu dus zwart op wit, en nogal onomwonden. Gordon verdient respect vanwege de eerlijkheid waarmee hij alles uit de doeken doet. Als Gordon praat, en zijn biograaf dat braaf uittikt, ontrolt zich aanvankelijk een interessant beeld van een jeugd in Amsterdam-Noord, in een onthecht, druk gezin en van een lastige schooltijd. Daarna ontaardt het boek in een ontluisterend verslag van het artiestenbestaan en de tv-wereld, vol list, bedrog, achterdocht, ranzigheid en kinnesinne. Gordon - Biografie van een entertainer wordt dan één groot omzien in wrok.

Af en toe geeft Langedijk iets van een sfeerbeschrijving. Dan lezen we dat Gordon twee hamburgers in de koekenpan laat glijden en die daarna op twee witte bolletjes legt met een plakje augurk en gebakken uitjes erbij. En truffelmayonaise, dat ook. Interessant.

Kon ik maar even bij je zijn was in 1992 Gordons eerste hit en meteen zijn doorbraak. Die titel lijkt zijn leven tot nu toe aardig samen te vatten: het is door alle roddels en rellen heen een alles verzengende zoektocht naar de grote, ware liefde. Dat maakt de hoofdstukken De Minnaar en De Vriend lezenswaardig. Omdat ze zo ongegeneerd en aandoenlijk zijn.

Er trekt een bijna carnavaleske parade aan foute, geldbeluste, sneue en soms ronduit gewelddadige mannen voorbij. En allemaal zijn ze knap, vaak jong, en meestal hebben ze een enorme pik (ook daar gaat het veelvuldig over; jeugdvriendje Marijn: 'zwarte, lange haren, prachtig lijf, pik van hier tot Herejezusveen'). Gordons liefdesleven is een mix van constante geilheid en desolate eenzaamheid. Zoals zijn hele leven als een jojo is - van coke snuivend in de kroonluchters hangen tot het volgen van een streng veganistisch dieet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden