De biografie is helemaal terug

Nee, zolang ze nog in leven zijn komen BN’ers er niet op. Maar daarna verstrekt het Biografisch Portaal al hun gegevens....

De website Biografisch Portaal laat elke dag zien welke Bekende Nederlanders er op die datum geboren zijn. Het begrip BN’er moet echter historisch ruim worden opgevat. Zo was 10 februari de geboortedag van Anne Anema (1872-1966), hoogleraar recht aan de Vrije Universiteit, en Bernardus Barendse (1906-1977), kloosternaam Christophorus, prominent neothomist.

Het Biografisch Portaal gaat volgende week woensdag officieel de lucht in. Het biedt een overzicht van iedereen die ooit iets is geweest in de Nederlandse samenleving. ‘Een beschaafd land onderhoudt zijn biografisch erfgoed’, zegt historica Els Kloek, projectleider van het Portaal. De meeste landen hebben een nationaal biografisch woordenboek waarin de levensloop van bekende en minder bekende nationale figuren wordt beschreven. In Nederland was het echter behelpen. De laatste editie van het Nieuw Nederlands Biografisch Woordenboek verscheen in 1937, met lemma’s over mensen die vóór 1911 waren overleden.

Sindsdien is er slechts een Biografisch Woordenboek van Nederland verschenen, dat zich tot de 20ste eeuw beperkte, alsmede een groot aantal gespecialiseerde naslagwerken met biografische informatie over kunstenaars, politici of prominenten uit bepaalde provincies.

Op het Biografisch Portaal is zoveel mogelijk biografische informatie samengebracht. De website is gemaakt door het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING), met subsidies van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en het Prins Bernhardfonds.

‘We brengen biografische informatie uit verschillende bronnen bij elkaar. We maken bijvoorbeeld gebruik van een database als RKD Artists, van het Rijksbureau voor Historische Documentatie. De informatie blijft gewoon staan op de site van het RKD. Op het portaal komt er een laag overheen, een persoonspagina met kerndata’, zegt projectleider Kloek.

Welke Bekende Nederlanders komen in het Portaal terecht? Komt er ook een lemma voor Frans Bauer? Kloek: ‘Uiteindelijk wel, maar we hanteren een macaber criterium voor opname: iemand moet dood zijn. Een leven moet voltooid zijn, anders blijf je bezig met actualiseren.’

Kloek hoopt dat het Portaal in de huidige vorm slechts een begin is. In de verdere toekomst moet de biografische informatie verrijkt worden, zodat historici netwerkonderzoek kunnen doen en bijvoorbeeld kunnen laten zien dat een Leidse apotheker zaken deed met een Haarlemse kunstschilder. Daartoe moet de biografische informatie van tags worden voorzien. Voor zulke verfijningen is een grote subsidie bij NWO aangevraagd.

Ooit waren historici vooral geïnteresseerd in structuren. Maar de biografie is helemaal terug van weggeweest, zegt Kloek. Het Portaal bedient historici en andere geïnteresseerden in de mens achter de geschiedenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden