RecensieDe beveiligers

De beveiligers biedt een zeldzaam kijkje achter de schermen en een voorzichtige aanzet tot discussie (drie sterren)

Voor een film over dreiging misschien weinig spannend, maar de vragen die Sollart opwerpt, zijn waardevol.

Michael, persoonsbeveiliger van Geert Wilders. Beeld Still uit documentaire De Beveiligers door Anneloek Sollart
Michael, persoonsbeveiliger van Geert Wilders.Beeld Still uit documentaire De Beveiligers door Anneloek Sollart

De beveiligers

Documentaire

3 sterren

Regie Anneloek Sollart

70 min., op picl.nl en Ketelhuis Amsterdam (14/11), LantarenVenster Rotterdam (16 en18/11 ), Groninger Forum (21/11), Filmhuis Den Haag (20/12).

‘Spoorloper, ik heb een spoorloper!’ Een eenzame figuur in een lange jas is op een Rotterdams metrostation doodleuk van het perron gestapt en over het spoor gaan wandelen. Een beveiliger van het metronetwerk heeft het meteen in de gaten en seint zijn collega’s op het station in.

De Rotterdamse metro wordt met honderden camera’s beveiligd. Iedere passagier wordt bekeken, als het moet tot in detail. De bewakingscamera’s kunnen zo ver inzoomen, dat te zien is welk beleg er op het broodje zit dat je op station Blaak in je mond stopt.

Is dat verontrustend, of geeft het juist een veilig gevoel? Het is het belangrijkste vraagstuk in Anneloek Sollarts documentaire De beveiligers. Ze volgt daarin niet alleen de Rotterdamse metrobeveiligers achter hun vele schermen, maar ook een jonge beveiliger in opleiding, de veiligheidsmanager van de kerncentrale in Borssele, een persoonsbeveiliger van Geert Wilders en de multi-inzetbare Jory, die zowel winkeldieven betrapt als op mogelijke terroristen loert bij grote evenementen als Gay Pride.

Beveiliging neemt in Nederland een hoge vlucht, dat is duidelijk. Terrorismebestrijding, bedreigde politici en toegenomen cameratoezicht leveren aardig wat banen op. Sollart laat goed zien hoe stressvol het werk kan zijn. Het is geen wonder dat Michael van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (de enige van de geportretteerde beveiligers die een wapen mag dragen) doorweekt is van het zweet nadat hij Wilders heeft beschermd bij een demonstratie. Vanuit zijn perspectief loert overal gevaar.

Het mooie van De beveiligers is dat de film je met andere ogen laat kijken. Met de blik van Jory bijvoorbeeld, die tijdens een uitbundige Gay Pride geen moment de vrolijkheid registreert. Ontnuchterend is ook de constatering van de student Donald, die geboren werd in Burundi. Zijn broer kreeg daar tijdens de burgeroorlog een hakmes in zijn arm. Over terreur zegt hij: ‘Totdat je het meemaakt, weet je niet hoe snel het kan gaan.’

Sollart laat de kijker zelf conclusies trekken. Haar documentaire, die met veel geduld en doorzettingsvermogen tot stand kwam (veiligheidsissues speelden uiteraard een rol), biedt vooral een zeldzaam kijkje achter de schermen – en een voorzichtige aanzet tot discussie. Voor een film over dreiging is dat misschien weinig spannend, maar de vragen die Sollart opwerpt, zijn waardevol.

LEES VERDER

Hoe bewaak je de Gay Pride, Borssele of Geert Wilders?
Anneloek Sollart maakte een documentaire over beveiligers. Hoe bewaak je de Gay Pride, Borssele of Geert Wilders? Het meest onder de indruk is ze van de beveiliger van de Albert Heijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden