BoekenBestsellers

De beststellers hebben exotische decors

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

null Beeld De Bezige Bij
Beeld De Bezige Bij

Terwijl de Milanees Paolo Cognetti zijn bezoek aan Nederland heeft moeten annuleren vanwege het coronavirus, mag zijn nieuwe boek wel vrij rondreizen en dat doet het dan ook enthousiast: Zonder de top te bereiken staat op 10 in de Volkskrant Toptien en, als hoogste binnenkomer, op 17 in de CPNB Bestseller 60. Net als in zijn goed verkochte wandelromans De acht bergen en De buitenjongen is de hoofdpersoon – Cognetti zelf dit keer, want Zonder de top te bereiken is non-fictie – een man met hoogtevrees die balans zoekt in zijn leven en op duizenden meters hoogte tot inzichten komt. Maar in plaats van in de Noord-Italiaanse Val d’Aosta speelt dit boek zich af in Dolpa, een afgelegen gebied in de Himalaya.

De decors van de huidige bestsellers zijn sowieso exotisch. Dido Michielsens Lichter dan ik, winnaar van de Boekhandelsprijs, speelt zich af op Java, Jan Terlouws Koning van Katoren in het fictieve Katoren en Lucinda Riley heeft met zes delen De zeven zussen – in de Top 60 staan ze allemaal, in de Volkskrant Toptien slechts twee – alle continenten gecoverd, op de polen na: tot nu toe is er door de zussen gereisd naar Genève, Rio de Janeiro, Parijs, Noorwegen, Londen (niet zo ver, wel ‘bruisend’), Thailand, Australië, Schotland, Granada, (het opnieuw ‘bruisende’) Manhattan en Kenia; dit alles om het verleden te ontrafelen en hun roots te vinden, uiteraard. Mocht er tot een wereldwijde lockdown worden overgegaan, dan hebben we in elk geval de boeken nog.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Jeroen Brouwers: Cliënt E. Busken; Atlas Contact

2. Bas Heijne: Mens/onmens; Prometheus

3. Lucinda Riley: Zon; Xander Uitgevers

4. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

5. Yuval Noah Harari: 21 lessen van de 21ste eeuw; Thomas Rap

6. Lucinda Riley: Zeven zussen; Xander Uitgevers

7. Jan Terlouw: Koning van Katoren

8. Dido Michielsen: Lichter dan ik; Hollands Diep

9. Eva Vriend: Eens ging de zee hier tekeer; Atlas Contact

10. Paolo Cognetti: Zonder de top te bereiken; De Bezige Bij

De boekentip van

Margreet Plukker: Karina Sainz Borgo, Nacht in Caracas

null Beeld Meulenhoff
Beeld Meulenhoff

Hoe zou je je gedragen als alle wetten van de cultuur waarin je bent opgegroeid wegvallen en dus geen houvast meer geven? Het ongelooflijk rake debuut van de in Venezuela geboren journaliste Karina Sainz Borgo gaat niet over de politieke situatie, de revolutie of de machthebbers, maar over de onmacht van een intelligente vrouw, en de onmogelijkheid jezelf te blijven in een wereld in verval. Na de dood van haar moeder, terwijl de revolutie om haar heen tiert, neemt Adelaida beslissingen die ze eerder nooit voor mogelijk had gehouden. Het doet je beseffen hoe fragiel onze cultuur kan zijn.

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden