De beste Paaspassies van 2017

Iedereen kan anno 2017 zijn eigen passie kiezen. Meezingen voor de doe-het-zelver, gloednieuwe passies voor de avonturier, en traditionele Matthäussen en Johannessen op alle niveaus. De Volkskrant zet uit het riante aanbod van meer dan 250 uitvoeringen de leukste op een rij.

Biëlla Luttmer
Uitvoering van de Matthäus Passion bij in de Grote Kerk in Naarden in 2016 Beeld anp
Uitvoering van de Matthäus Passion bij in de Grote Kerk in Naarden in 2016Beeld anp

Nasimi-Passion

Met een nieuwe passie van de Azerbeidzjaanse componiste Frangiz Ali-Zadeh richt het Koninklijk Concertgebouworkest de aandacht op Syrië. Ali-Zadeh schreef de Nasimi-Passion, een werk dat klaagzangen uit haar geboorteland combineert met invloeden van Bach. Ze leende teksten van de dichter en martelaar Nasimi Imadaddin - een man die om zijn humanistische idealen in 1417 in Aleppo werd terechtgesteld. Zijn graf werd recent geplunderd, maar met deze passie krijgt hij een nieuwe, onverwoestbare tombe.

Speeldata

Amsterdam, Concertgebouw, 7 en 9 april om 14.15 uur (live via Radio4).

KinderMatthäus

Wie kan je beter wegwijs maken in de wereld van de Matthäus dan Bachautoriteit Ton Koopman? In zijn theatrale KinderMatthäus voert hij je mee naar de wereld van Noleta, de achtjarige dochter van Pontius Pilatus. Het is een Matthäus in zakformaat, met een lengte van een uur en een kleine bezetting.

Naast die KinderMatthäussen maakt Koopmans met zijn Amsterdam Baroque Orchestra & Choir een tournee met de complete versie.

De Matthäus Missie

Ook nieuwe muziekpaus Reinbert de Leeuw viel als een blok voor de Matthäus Passie. Hij móést zijn visie op het werk op de planken brengen. Hoe overweldigend groot de emoties zijn die bij de Matthäus voelt, is vorig jaar vastgelegd in de bioscoopdocumentaire 'De Matthäus Missie', van Cherry Duyns. Het is een productie geworden die met weinig geld en middelen tot stand is gekomen, maar de impact op de luisteraar is groot. Duyns zit De Leeuw dicht op de huid. Als uiteindelijk de complete compositie wordt gespeeld, resoneren Reinberts emoties mee.

Rond Pasen in diverse bioscopen.

Johannes-Passie

Voor actie moet je bij de Johannes-Passie zijn. De koren zijn uitbundig, soms rauw, en in het verhaal ligt het accent minder op het lijden van Christus dan in de Matthäus. De Johannes eert Christus vooral als verlosser van de mensheid.

Cappella Amsterdam en het Orkest van de Achttiende Eeuw hebben voor hun Johannes puike solisten aangetrokken, onder wie Thomas Walker (Evangelist), Carolyn Sampson en André Morsch.

Deus Passus

Grote thema's komen voorbij in Deus Passus, van de Duitse componist Wolfgang Rihm. Hij verplaatst de focus op Christus naar het lijden van God. En hij gaat nog verder: ook de effecten van het christendom op de mensheid komen voorbij. De rode draad is het passieverhaal zoals Lucas dat vertelde, maar Rihm kiest daarnaast uit een veelvoud aan andere teksten. Alsof hij de complexiteit van die onderwerpen wil compenseren, schrijft hij sobere noten, waarin de passies van Bach meeresoneren.

Speeldata

Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor o.l.v. Markus Stenz. Tivoli Vredenburg, 14 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden