De beste lange bal op aarde

Een kosmopoliet en het postnationalistische EK

Simon Kuper?

Geboren in Uganda, in 1969. Zijn ouders kwamen uit Zuid-Afrika. Hij groeide op in Leiden en woonde in Californië en Londen, voordat hij naar Parijs verhuisde.

Een wereldburger.

Een kosmopoliet ja. Kuper dankt er zijn brede blik aan. Grenzen bestaan niet. Kuper is een journalist die je overal op de wereld tegen kunt komen. Aan de voetbalstadions in Nederland heeft hij niet genoeg. Dat kan ook niet, als columnist van de Financial Times. Hij schrijft ook voor De Pers trouwens, en al heel lang voor voor Hard Gras.

Zijn doorbraak?

Zonder twijfel Football against the enemy, de verzameling reportages uit (buur)landen waar de spanning door het voetbal hoog kon oplopen. Antropologie in een sportboek, dat was niet eerder vertoond. In 1994 won Kuper er in Engeland een prestigieuze sportboekenprijs mee.

Goeie schrijver?

Voor de duidelijkheid: Kuper is géén sportjournalist. Kuper is sportschrijver. Columnist. Observator met historisch besef. Kuper heeft een voorsprong op Nederlandse sportjournalisten, omdat hij zich verre kan houden van het geneuzel over trainers die misschien worden ontslagen, maar misschien niet, of over de teenblessure van de rechtsback van FC Utrecht of NEC. Daar zitten ze bij de Financial Times namelijk echt niet op te wachten. Kuper denkt groter en schrijft over andere dingen, zoals het postnationalistische EK. En hij ontmoet of spreekt ergens ter wereld altijd wel 'een vriend' die hem interessante dingen vertelt en zijn observaties graag met hem deelt.

Het postnationalistische EK?

De laatste column van de bundel, geplaatst door Vrij Nederland op 25 juni 2008, is een typerende. Het valt Kuper in Zwitserland en Oostenrijk op dat de rivaliteit tussen landen lijkt te zijn verdwenen. Zowel de spelers als de supporters gaan vriendelijk met elkaar om. Kuper bouwt zijn betoog op met zinnen als 'Het Europese voetbal is vredig geworden omdat Europa zelf vredig is' en 'Steeds meer wordt het voetbal een excuus voor een feest'. De laatste zin van de column is: 'Het voetbal is liever geworden, en daarmee tegelijkertijd ook minder belangrijk.'

Mooi.

En helemaal waar. Maar wérkt het, al die columns die Kuper tussen november 1994 en juni 2008 schreef in één boek? De uitgever heeft niet geprobeerd er meer van te maken dan een verzameling columns, geplaatst in chronologische volgorde. Kuper zelf heeft sommige columns voorzien van een naschrift, bijvoorbeeld als hij er helemaal naast zat. Het grootste gemis: een namenregister.

En wie geeft 'De beste lange bal op aarde'?

Ruud Krol, Ronald Koeman en Frank de Boer, volgens Kuper. Daarmee geeft hij blijk van zijn grote en onvoorwaardelijke liefde voor het Nederlandse voetbal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden