De beste kerstshows en oudejaarsconferences

Hoe geslaagd zijn de speciale kerst- en oud-en-nieuwspecials van de vaderlandse cabaretiers? Onze twee recensenten bekeken ze met - disclaimer!- milder gemoed dan anders.

Portret van Youp van t Hek. De cabaretier neemt met zijn oudejaarsconference Wat was de vraag ook alweer het jaar 2014 door. Beeld anp
Portret van Youp van t Hek. De cabaretier neemt met zijn oudejaarsconference Wat was de vraag ook alweer het jaar 2014 door.Beeld anp

SARA KROOS - KERST MET SARA KROOS EN BAND

Kerst met Kroos is lol trappen op een onbevangen, maar toch heel intelligente manier, waarbij het publiek in een actieve en zeker niet onaangename rol wordt gedwongen. Voor het jochie van 8 jaar op de eerste rij is het wat verwarrend, al die profane, erotische interpretaties van het kerstverhaal. Hij moet alles maar snel vergeten, want 'je moeder is blijkbaar te krenterig om een oppas te regelen en ik wil dat trauma niet op mijn geweten hebben'.
(PvdH)

Lees hier de hele recensie.

STANLEY EN DE MENZO'S - KERST, KERSTER, KERSTST

Het is niet voor niets dat de serie in Bellevue volledig is uitverkocht. Kerst, Kerster, kerstst overtreft alle verwachtingen. Het is een hoogst verrassend en hilarisch kerstavontuur, dat zich afspeelt in verschillende tijden en landen. Met behulp van decorstukken, kleding, melige popculturele verwijzingen en een reeks onverwachte wendingen ontstaat zo een perfecte kerstvoorstelling.
(JH)

Lees hier de hele recensie.

CIRCUS TREURDIER - KERST MET KAAK XL

Er zijn al veel varianten gemaakt op het klassieke kerstverhaal A Christmas Carol van Charles dickens, maar muziektheatergroep Circus Treurdier weet daar toch weer een originele versie aan toe te voegen. Het Eeuwige Nachtcafé van Circus Treurdier is een heerlijke plek om de kerst door te bregen. Of zoals de cast zelf zingt in vierstemmig a capella: 'Het is hier echt gezellig / Niet gemaakt gezellig / Niet verplicht gezellig'.
(JH)

Lees hier de hele recensie.

KARIN BLOEMEN - KERST MET EEN GROTE K

Karin Bloemen komt op in een jurk met een afbeelding van Maria en het kindeke Jezus en er dansen vier kerstmannen om haar heen. Dit is al de vierde kerstshow van de diva, die eigenlijk het hele jaar door met fantastische kostuums doet denken aan een uitbundig opgetuigde kerstboom. Haar gasten stellen dit keer teleur en ook de sketches van Bloemen zijn op zo'n zachtst gezegd matig.
(PvdH)

Lees hier de hele recensie.

YOUP VAN 'T HEK - WAT IS DE VRAAG

Via een omweg heeft Van 't Hek het over de rampvlucht MH17. Voor Van 't Hek is het ongeluk 'te groot en te vers' om er relativerende grappen over te maken. De Midden-Oosten-koppensnellers, de Taliban-krankzinnigen en Poetin komen natuurlijk ook ter sprake. Uiteindelijk komt er toch een antwoord op de vraag over de zin van het bestaan. In de traditie van Kan en De Jonge blijft Youp dicht bij huis.
(PvdH)

Lees hier de hele recensie.

SJAAK BRAL - VAARWEL 2014

Wat moet je als cabaretier met MH17? Sjaak Bral, die het jaaroverzicht altijd een paar mooie Haagse injecties geeft, lijkt in de eerste instantie de perfecte oplossing te hebben gevonden. Net als Van 't Hek heeft ook hij zich geërgerd aan de rouwrituelen die het land werd ingepeperd. Het enige wat er nog aan ontbrak volgens Bral was een monument voor de diepvriesmaaltijden. Bijna alle politici krijgen een beurt in deze klassieke, met veel grappen gevulde, bijna Kaniaanse oudejaarsconference
(PvdH)

Lees hier de hele recensie.

GUIDO WEIJERS - OUDEJAARSCONFERENCE 2014

Na een eenmalig uitstapje naar de KRO in 2012 is de getapte Brabander dit jaar verhuisd naar RTL 4. Die transfer naar het grote RTL 4 is terug te zien in de fraaie aankleding van deze show. Inhoudelijk blijft het echter mager. Aan de ene kant maakt hij makkelijke grappen over het seksfilmpje van Dave Roelvink en op andere momenten is Weijers just weer iets te serieus en prekerig.
(JH)

Lees hier de hele recensie.

DOLF JANSEN - OUDEJAARS 2014

Het grappentempo ligt zoals vertrouwd hoog en hij weet gevat te reageren op reacties uit de zaal, maar wat heeft Dolf Jansen nu eigenlijk voor nieuws of origineels te melden over het jaar 2014? Bar weinig, helaas. Sterkst is het gedeelte waarin hij de krankzinnige uitspraken van top-bestuurders tijdens de parlementaire enquête nog eens op een rijte zet ('Er zijn geen regels voor het gebruik van Maserati's'). Maar al met al drijft deze Oudejaars te veel op routine.
(JH)

Lees hier de hele recensie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden