De beste cultuurtips voor februari

Wat valt er komende maand te beleven op cultureel gebied? De Volkskrant tipt de beste films, concerten, exposities, voorstellingen en festivals.

Sasja Kooistra en Tisha Eetgerink
Radio Kootwijk, waar festival Grasnapolsky plaatsvindt. Beeld Melanie Marsman
Radio Kootwijk, waar festival Grasnapolsky plaatsvindt.Beeld Melanie Marsman

Muziek

De Russische meesterpianist Evgeny Kissin (1971) laat keurige heren in driedelig grijs veranderen in joelende pubers. De in Moskou geboren romanticus kreeg op 12-jarige leeftijd al internationale bekendheid toen hij Chopin speelde. Zijn eerdere optredens in Nederland werden bejubeld. Deze keer speelt hij opnieuw Chopin en ook Prokofjev, Liszt en Beethovens Waldstein-sonate.
Concertgebouw, Amsterdam, 1/2.

Na veel ellende, bassist en bandoprichter Paul Gray overleed in 2010, staan de gemaskerde monsters van Slipknot weer herpakt op een podium. Hun album The Gray Chapter kreeg eerder vier sterren in de Volkskrant: 'Slipknot weet in de gortdroge en bunkerharde gitaren steeds de gevoelige snaar te vinden zonder larmoyant te worden.'
Heineken Music Hall, Amsterdam, 1/2.

Vermoedelijk voor het laatst in Nederland: filmmuzieklegende Ennio Morricone (lees hier het Volkskrant-interview met de maestro). Onder zijn leiding spelen koor en 86-koppig orkest klassiekers uit The Good, The Bad and The Ugly, Once Upon A Time In The West en Novecento.
Ziggo Dome, Amsterdam, 1/2.

Curtis Harding warmde in november al even op tijdens een bescheiden clubtour en op festival Le Guess Who? De rock 'n'roll spat van zijn muziek af, zo was in een eerder interview van Gijsbert Kamer met hem te lezen. 'Ik hou van smerige gitaren, ja een beetje raggen, dat vind ik lekker. Precies dat waar soulliefhebbers vaak hun neus voor ophalen.' Eind deze maand staat de man van de rockende powersoul in een terechte grotere zaal.
Paradiso, Amsterdam, 24/2.

Dutch Steel belooft het metal-evenement van het jaar te worden. Live herleeft de vaderlandse hardrock uit de jaren '80 en kan er weer wild met het haar worden gezwaaid of, mocht de dos wat dun zijn geworden, bier worden gedronken in opgetuigd spijkerjack. Voor dit eendaagse festival vond muziekjournalist Robert Haagsma, ook samensteller van de in december uitgebrachte Dutch Steel cd-box, een handvol Hollandse (ex-)bands bereid nog eenmaal te komen gillen op het Zwolse podium. Met onder andere Sad Iron, Jewel, Vortex, Gilgamesj, Martyr, Ear Danger, Black Night is de line-up indrukwekkend. Wees er snel bij, het wordt druk.
Hedon, Zwolle, 22/2, om 14u.

(tekst loopt door onder video)

Powersoulman Curtis Harding. Beeld Io Cooman
Powersoulman Curtis Harding.Beeld Io Cooman

Beeldende Kunst

Jong en eigenzinnig talent maakt voor de negende keer kans op de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. De VKBK Prijs is een samenwerking tussen de Volkskrant, het Stedelijk Museum Schiedam, AVROTROS en het BNG Cultuurfonds. De oeuvreprijs voor talentvolle kunstenaars tot en met 35 jaar wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt. De genomineerde kunstenaars zijn Dina Danish, Koen Taselaar, Levi van Veluw, Bram De Jonghe en het duo Sander Breure & Witte van Hulzen. De winnaar van de juryprijs wordt op 19 maart bekendgemaakt tijdens een rechtstreekse uitzending van Opium TV. Werk van genomineerde beginnende kunstenaars is te zien in Schiedam.
Stedelijk Museum Schiedam, van 7/2 t/m 12/4.

Rembrandt was een mensenkenner. In de tentoonstelling Rembrandt: de late jaren is intimiteit het onderwerp. Een lezende vrouw verzonken in gedachten, een vermoeide Maria naast haar pasgeboren baby. De kijker wordt voor het eerst gestuurd in het kijken, de nadruk ligt onomwonden op persoonlijke gevoelens van de schilder. Met 40 schilderijen, 20 tekeningen en 30 prenten is het een uitgebreid overzicht van het werk van de meester tussen ca. 1652 en zijn dood in 1669.
Rijksmuseum, Amsterdam, van 12/2 t/m 17/5.

John Stezaker maakt zijn collages het liefst in nachtelijke spookuurtjes, half wakker en half slapend. Hij knipt in jaren '50 foto's van filmsterren en combineert die met elkaar of met ansichtkaarten tot een hallucinant nieuw maar toch opvallend logisch geheel. Het is die andere mysterieuze dimensie waar Stezaker zijn publiek al knippend en plakkend mee naar toe wil nemen.
Nederlands Fotomuseum, Rotterdam, t/m 24/5.

Opgezette dieren zijn inmiddels vrij standaard in hippe horeca en huiskamer. In Beauty of the Beast leggen vijftien internationale ontwerpers een verbinding tussen taxidermie en draagbare sieraden en accessoires. Er is werk te zien van onder anderen Ted Noten, Tinkebell (die een handtas maakte van haar eigen kat), Reid Peppard en Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe.
Museum voor Moderne Kunst Arnhem, t/m 5/5.

Commerciële en minder commerciële presentaties van hedendaagse kunst tijdens Art Rotterdam. Zowel met bekende namen als onbekend nieuw talent en volgens Franse krant Le Monde één van 's werelds beste beurzen du moment.
Van Nellefabriek, Rotterdam, van 5 t/m 8/2.

(tekst loopt door onder de foto)

Crow Clutch van kunstenares Reid Peppard. Haar werk, waarvoor geen dieren dood zijn gemaakt, is te zien op de tentoonstelling Beauty of the Beast in Arnhem. Beeld Reid Peppard
Crow Clutch van kunstenares Reid Peppard. Haar werk, waarvoor geen dieren dood zijn gemaakt, is te zien op de tentoonstelling Beauty of the Beast in Arnhem.Beeld Reid Peppard
Mask CL VI van John Stezaker, te zien het Fotomuseum in Rotterdam. Beeld John Stezaker
Mask CL VI van John Stezaker, te zien het Fotomuseum in Rotterdam.Beeld John Stezaker

Film

Wordt Jupiter Ascending de nieuwe Matrix? Andrew en Lana Wachowski hebben niet stilgezeten na hun futuristische hittrilogie uit het verleden, maar het succes werd nooit geëvenaard. De verwachtingen van dit nieuwe sf-project zijn hooggespannen. Jupiter is een huishoudster (gespeeld door Mila Kunis) die van een buitenaardse strijder (Channing Tatum) te horen krijgt dat ze eigenlijk een intergalactische kroonprinses is en daarmee middelpunt van een strijd om de aarde. De trailer belooft mannen met bijenvleugels en een dame die half mens, half hert is.
Vanaf 5/2.

Wie haar innerlijke godin wil omarmen of toe is aan wat nieuwe inspiratie voor de slaapkamer kan naar de verfilming van Fifty Shades of Grey. De boekenserie van E.L. James over de relatie tussen kinky miljardair Christian Grey (gespeeld door Jamie Dornan) en bleue studente Anastasia Steele (gespeeld door Dakota Johnson) werd vertaald in 52 talen en is met meer dan 90 miljoen verkochte exemplaren een van de best verkochte boekenreeksen ooit.
Vanaf 12/2.

De Zweedse film Turist draaide al op het Rotterdams filmfestival en is vanaf later deze maand te zien in de bioscoop. Het is het verhaal van een gezin dat naar de Franse Alpen afreist voor een welverdiende skivakantie. Een lawine zet alles op zijn kop. Vader Tomas zet het in paniek op een lopen in plaats van zijn gezin te beschermen. Een onverbiddelijke en soms humoristische studie over de rol van de man in het moderne gezinsleven.
Vanaf 19/2.

(tekst loopt door onder de video)

Beeld uit Fifty Shades of Grey. Beeld Universal
Beeld uit Fifty Shades of Grey.Beeld Universal

Theater

Bach schreef veel maar een opera zat er nooit bij. Uit een aantal cantates van Johann Sebastian (1685-1750) en één stukje van zoon Johann Christoph stelden Britse regisseur Katie Mitchell en Franse dirigent Raphaël Pichon er wonderwel een samen: Trauernacht. Een tenor, een alt en een sopraan bezingen Bachs geliefde thema's geloof en dood.
Stadsschouwburg, Amsterdam, op 13, 14 en 15/2.

Ashton Brother Joost Spijkers gaat solo met een muziektheatershow waarin hij zijn Oost-Europese roots laat doorklinken. Hij zingt, danst en vertelt in zijn eerste eigen voorstelling over zijn leven en liefdes tot nu toe: onvervalste Balkanblues in het Nederlands.
Première in Theater Diligentia, Den Haag op 18/2; tournee t/m 12/4.

India en Spanje ontmoeten elkaar in de dansvoorstelling Torobaka door wereldsterren Akram Khan en Israel Galvan. De kathak- en de flamencodanser wisselen indrukwekkende moves uit. De voorstelling is onderdeel van de Flamenco Biënnale. Bekijk hier een online documentaire over het maakproces van Torobaka.
Stadsschouwburg, Amsterdam, 2 en 3/2.

Na 50 jaar is een van Annie M. G. Schmidts leukste en succesvolste musicals weer terug in het theater. Heerlijk duurt het langst speelt zich af tegen het decor van de woelige jaren zestig. Muziek is van Harry Bannink. Met rollen voor onder meer Lone van Roosendaal en Chris Tates.
Chassé Theater, Breda, 1/2 (landelijke première), tournee t/m 14/6.

undefined

Beeld uit Heerlijk duurt het langst van Annie M.G. Schmidt. Beeld DommelGraaf & Cornelissen Entertainment
Beeld uit Heerlijk duurt het langst van Annie M.G. Schmidt.Beeld DommelGraaf & Cornelissen Entertainment

Festivals

Grasnapolsky noemt zich een intiem winterfestival op een bijzondere locatie: voormalig zendstation Radio Kootwijk. Een imposant gebouw midden in de Veluwse bossen. Muziek staat hier op het programma op zeven podia, met pop, singersongwriter en elektronische muziek van zZz, The Rag Trade, Roodbeef, Alamo Race Track, Janne Schra, Dotlights, Fresku, Nuno dos Santos, Falco Benz en Roald van Oosten. Ook is er een programma in het bungalowpark (waar je tijdens het festival kan logeren) met onder meer een tropisch feestje in het zwembad van het park. Buiten wordt gezorgd voor kampvuurtjes met speciaalbieren, whisky en broodjes met zuurkool en worst. En is er een zijprogramma met natuurroutes van Staatsbosbeheer en filmvertoningen.
Radio Kootwijk, Apeldoorn, van 6 t/m 8/2.

De 37ste editie alweer van het Leids Cabaret Festival. In de voorrondes spelen vier cabarettalenten het spannendste optreden van hun leven. Deelnemers zijn Tim Hartog, Yahia Yousfi, Janneke Jager en Thijs van de Meeberg op maandag 9 februari en De Blonde Jongens & Tim, Twan Janssen, Steve Aernouts en Nabil Aoulad Ayad op 10 februari. Gevestigde namen onder wie Erik van Muiswinkel, Lebbis, Dolf Jansen, Sanne Wallis de Vries, Najib Amhali en Javier Guzman gingen hen voor. De halve finale is op 12 februari, de finale twee dagen later.
Leidse Schouwburg, Leiden, van 9 t/m 14/2.

Cross-linx is een reizend festival waar indie-klassiek en avant-gardepop behaaglijk tegen elkaar aanschuren. Korte intieme verrassingen gecombineerd met volwaardige optredens maken de avond. Het rondreizende muziekfestival dat de hokjesgeest van zich af heeft geworpen en vertegenwoordigers van diverse disciplines naast en met elkaar laat spelen. Dit jaar onder meer de combinatie van Mark Lanegan Band met het Metropole Orkest. Squarepusher brengt samen met het Metropole Orkest 'Squarepusher's Orchestral Ufabulum': een orkestrale versie met tracks van het gelijknamige album (zie video onderaan artikel).
Cross-Linx: 11 februari in Muziekgebouw aan 't IJ & Bimhuis, 12 februari in Muziekgebouw Eindhoven, 13 februari in De Doelen in Rotterdam en 14 februari in De Oosterpoort in Groningen.

Bungalup is een driedaags festival vol muziek, kunst, mode, speurtochten en gekkigheid. Dit weekend is er in De Eemhof dance in alle soorten en maten. Met feestjes in de vakantiehuisjes en op de diverse podia in het complex, met onder meer Joris Voorn, Tom Trago, Awanto 3, Gabriel Ananda, Horse Meat Disco, Job Jobse, Elias Mazian, Secret Cinema, Jaydee, Kerri Chandler.
Center Parcs De Eemhof, Zeewolde, van 6 t/m 9/2.

Sonic Acts, het tweejaarlijkse interdisciplinair festival dat focust op de ontwikkelingen op het kruispunt tussen kunst, muziek en wetenschap, heeft op de zestiende editie als thema The Geologic Imagination. De planeet aarde staat de komende vier dagen centraal in het programma: hoe heeft menselijke activiteit de samenstelling van de atmosfeer, de oceanen en aardkorst veranderd.
Er is een conferentie met onder meer bijdragen van filosoof Graham Harman, theoretici Benjamin Bratton, architect en onderzoeker Liam Young, schrijver Jeff Vandermeer en onderzoeksjournalist Alan Weisman.
Daarnaast is er een muzikaal programma met bijdragen van Kurt Hentschläger, BJ Nilsen, Karl Lemieux, Jana Winderen en Raviv Ganchrow. De openingsavond op 26 februari is in het Stedelijk Museum met muziek van Florian Hecker en aansluitend een clubavond in OT301 met Vessel, M.E.S.H., TCF.
Amsterdam, diverse locaties (Stedelijk Museum, Paradiso, Muziekgebouw aan 't IJ, OT301), van 26/2 t/m 1/3.

Squarepusher treedt samen met het Metropole Orkest op tijdens festival Cross-Linx. Beeld Michal Ramus
Squarepusher treedt samen met het Metropole Orkest op tijdens festival Cross-Linx.Beeld Michal Ramus
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden