Appman
De beste apps om mee te rekenen: van hartslag tot zonlicht
Meten is weten. Drie weken geleden vroeg Appman om de beste apps waarmee je zaken uit kunt rekenen, meten en converteren. De respons was groot. Een greep uit de inzendingen.
Universer Unit Converter Pro HD (0,89 euro) is een hele mond vol, maar deze app zet dan ook werkelijk elk denkbare meeteenheid om. Om precies te zijn 1202 eenheden, in 55 categorieën. (Ingezonden door Reintva).
Er zijn nog véél meer van deze conversie-toepassingen, zoals het Engelstalige Converter van Trelleborg (inclusief kleding- en schoenmaten, ingezonden door Willy Taken). Andere aanbevelingen klinken voor Units - Free Unit Converter (ingezonden door Bart Hulshof) en Converter Plus (ingezonden door Sefton Nickless). Bij die laatste kun je favorieten instellen op het beginscherm.
SmallUnits is speciaal gemaakt voor de iPad (Ingezonden door Corinne Leclercq).
Voor Windows Phone 8 is er de Nederlandstalige Eenheid Conversie (0,99 euro), op Google Play krijgt Omvormer veel lof toegezwaaid.
'Let op', waarschuwt de leverancier, 'Runtastic Heart Rate (iOS en Android) is geen medisch product.' Maar met de app kun je een redelijk globaal beeld krijgen van je hartslag over een langere periode handig om te zien of je vorderingen maakt bij sporten en trainingen. De pro-versie van 0,89 eurocent verwijdert de reclame. De hartslag wordt gemeten met de camera, die de doorbloeding van de huid registreert. (Ingezonden door Ellen van Buiten).
Voor Windows Phone 8 is een alternatief Instant Heart Rate, die 1,99 euro kost. (Ingezonden door Stella Jansen).
Nog meer polonaise aan het lijf met Flixfit: richt de camera van de iPhone op een gewillig slachtoffer, pas deze in een silhouet en de app geeft alle afmetingen weer, inclusief de binnenbeenlengte. (Ingezonden door Marc Wesselink).
Smartphones vandaag de dag sterven van de sensoren, voor praktische zaken als locatiebepaling. Wat een Android-toestel allemaal kan meten (zoals de luchtdruk, snelheid, temperatuur, lichtkracht en de sterkte van het magnetisch veld) brengt Androsensor aan het licht. Gratis. (Ingezonden door Frans Boers). X-Sensor is het alternatief voor de iPhone en kost 1,79 euro.
Ook zo slecht in hoofdrekenen? Easy % is een van de vele apps die je snel het percentage van een bepaald getal laat berekenen of het procentuele verschil (hoger en lager) tussen twee getallen. (Ingezonden door Nikki Spooren). Voor Android is Percentage Calculator een aanrader, want Nederlandstalig.
Met EasyMeasure kun je de afstand tot een object berekenen, zonder meetlat en met de camera van je iPhone. Wie bijbetaalt met een in-app-aanschaf kan ook de hoogte en breedte van dat object meten. (Ingezonden door de ontwikkelaar, Jaap van Kampen). Voor Android is er Afstandsmeter (doet geen breedte), voor de Windows Phone 8 Smart Measure.
Met MyScript Calculator kun je sommen en formules met een vinger op het scherm van je mobieltje of tablet schrijven, waarna de app de cijfers omzet in getikte getallen én het resultaat laat zien. De toepassing voor iOS en Android won eerder dit jaar een prijs bij de Mobile App Showdown op de snufjesbeurs CES in Los Angeles.(Ingezonden door Paul Duivenvoorden).
Geen waterpas bij de hand? Gebruik MultiLevel (0,89 euro, ingezonden door Jeroen Bouwman). Alternatieven zijn er te vinden met de zoekterm 'waterpas' in iTunes. Another Level (gratis) is een goed alternatief voor Windows Phone 8-toestellen, voor Android is er een dozijn waterpassen.
Fotografen die willen weten op welke dag en tijdstip een object of locatie het best in het zonlicht baadt (of juist niet) kunnen voor 4,49 euro die wijsheid in huis halen met LightTrac. (Ingezonden door Jeroen Bouwman).
Magicplan is een handige manier om een plattegrond van een huis te maken, zonder dat je een meetlat en notitieblok tevoorschijn hoeft te trekken. Voor privégebruik is de app gratis, maar zet wel een watermerk op het eindresultaat. (Ingezonden door Rein Tempert)
undefined
Stel, je wilt iets meten en je hebt geen meetlat bij de hand. Maar wel een tientje. In No Ruler (0,89 euro) vind je snel dat dat tientje 67 millimeter breed is. Kun je daarmee verder meten. Een cd en een munt zijn precies, een 'gemiddelde filtersigaret' natuurlijk niet. En de simkaart in No Ruler is van een verouderde maat. Maar aardig blijft het. (Inzender Guus Bosch)
Met MediCalculator (2,69 euro, voor iOS en Android) meet je onder meer de druppelsnelheden voor een infuus of sondevoeding, de inhoud van een zuurstoffles en de hoeveelheden voor vloeibare medicatie zoals een injectie of een drankje.
Eric Baltus kwam met liefst zes suggesties, waarvan we Currency Converter van Oanda (voor iOS en Android) noemen, Geluidsmeter (decibellen, gratis voor Android) en Gradenboog (voor Android, gratis), om hoek en hellingen te meten.
(Met dank aan alle inzenders voor hun bijdragen)