modebezoekers van het Young Patrons Gala

De best geklede feestgangers van Nederland vind je op het Young Patrons gala van de Nationale Opera & Ballet

Het Young Patrons gala in de Stopera in Amsterdam. Beeld Marie Wanders
Het Young Patrons gala in de Stopera in Amsterdam.Beeld Marie Wanders

De Nationale Opera & Ballet vierde vrijdagavond zijn jaarlijkse Young Patrons Gala, waar naar verluidt de best geklede feestgangers van Nederland te vinden zijn. De Volkskrant was erbij en vroeg aan de gasten: wie bent u, wat doet u hier en wat draagt u?

Cécile Narinx en Evelien van Veen

Wie of wat zijn Young Patrons?
Om de vergrijzing in de zaal tegen te gaan bedacht Nationale Opera & Ballet een ‘vriend van’-systeem om relatief jonge mensen aan zich te binden. Voor 500, 1000 of 2500 euro per jaar (belastingaftrekbaar!) kunnen mensen onder de 40 begunstiger van het gezelschap worden. Naar rato krijgen zij privileges: kaarten voor het jaarlijkse gala, kijkjes achter de schermen, lezingen, een lunch met de artistieke leiding en zo meer. Er zijn momenteel 180 young patrons waarvan 80 procent voor de goedkoopste optie heeft gekozen.

Stephanie van Rappard. Beeld Marie Wanders
Stephanie van Rappard.Beeld Marie Wanders

Hoe heet je? Stephanie van Rappard

Hoe jong ben je? 33

Wat doe je? Ik ben behalve moeder ook CEO en oprichter van de onafhankelijke reiswebsite gloobles.com.

Wat doe je hier? Ik ben van het begin af aan betrokken bij dit gala, volgend jaar vieren we het alweer voor de vijfde keer. Ik ben chairman van de Steering Committee en initiator van de Young Patrons Circle en het Young Patrons Gala. Daar ben ik reuze trots op.

Wat draag je? Een witte jumpsuit van het Britse merk Galvan London, opgezet door vrouwen voor vrouwen. Mijn oorbellen zijn van Schaap + Citroen.

Angelo Elizabeth. Beeld Marie Wanders
Angelo Elizabeth.Beeld Marie Wanders

Hoe heet je? Angelo Elizabeth

Hoe jong ben je? 31

Hoe jong voel je je? 21

Wat doe je? Ik ben style influencer op Instagram en heb mijn eigen tassenlijn.

Wat doe je hier? Mijn vriend en ik zijn uitgenodigd door American Express.

Wat draag je? Blazer van Asos, korte wijde broek van een Thaise markt, bril van het Japanse merk Eyevan, horloge en ringen van Cartier. Het tasje is vintage Balenciaga.

Wat zijn je favorieten qua opera en ballet? Ophelia en Le Nozze di Figaro.

null Beeld Marie Wanders
Beeld Marie Wanders
Aurora Sales-Puig. Beeld Marie Wanders
Aurora Sales-Puig.Beeld Marie Wanders

Hoe heet u? Aurora Sales-Puig

Wat doet u hier? Ik ben er omdat ik er altíjd ben. Ik heb een abonnement en bezoek elke opera die hier uitkomt, ik ben er dol op. Voor mijn scheiding gingen we altijd met vier echtparen, maar daarna ben ik verhuisd en is het contact wat losser geworden, dus nu ga ik alleen. Ook de moeite waard. Met iemand samen zou gezellig zijn, maar ik kom voor de opera.

Hoe jong bent u? Vijfenzeventig, dus young patron ben ik niet, haha. Maar ik zat net in de auto nog te denken: ik tennis nog hetzelfde als toen ik 30 was. Dus als je me vraagt hoe oud ik me voel? Veertig. Ik moet niet overdrijven.

Laura Somers. Beeld Marie Wanders
Laura Somers.Beeld Marie Wanders

Hoe heet je? Laura Somers

Hoe jong ben je? 45

Hoe jong voel je je? 39

Wat doe je? Ik heb een tweedehandskledingzaak, de Ruilhoek, in de Amsterdamse Maasstraat.

Wat doe je hier? Ik had zin om met mijn vriendin een avondje uit te gaan. We hebben kaartjes gekocht.

Wat draag je? Een jurk uit de winkel. Geen idee welk merk, maar ik trok hem aan en hij zat als gegoten.

Wat is de laatste balletvoorstelling die je gezien hebt? Igone de Jongh in Carré.

Maia Makhateli. Beeld Marie Wanders
Maia Makhateli.Beeld Marie Wanders

Hoe heet je? Maia Makhateli

Hoe jong ben je? 33

Wat doe je hier? Ik werk hier! Ik ben eerste soliste in het ballet. Vanavond hoef ik eens niet op te treden, maar zit ik in het publiek. Da’s zeldzaam. Ik denk dat ze me een avond rust gunnen; gisteren trad ik op in Hamburg, morgen hier, volgende week in Italië, daarna naar China. En dan eindelijk vakantie. Tien dagen Aruba met man en zoon.

Wat heb je aan? Mijn outfit is van Mo Benchellal, een Nederlandse ontwerper met wie het geweldig klikt. Hij heeft deze jurk speciaal voor vanavond in drie dagen in elkaar gezet. Ik was niet eens in de buurt om te passen, maar zie: het is weer top.

Nella Ngingo. Beeld Marie Wanders
Nella Ngingo.Beeld Marie Wanders

Hoe heet je? Nella Ngingo

Hoe jong ben je? 25

Wat doe je? Ik ben fotomodel.

Wat doe je hier? Ik ben uitgenodigd door Vogue en mocht mijn schatje meenemen, fotograaf en creative director Yves Saïdi.

Wat draag je? Een jurk van de Nederlandse ontwerper David Laport. En een hoofdband en armband van mijn tribe, de Tutsi’s uit Burundi. Ik ben er geboren en getogen. Door deze sieraden heb ik thuis altijd bij me.

Ekaterina Honselaar. Beeld Marie Wanders
Ekaterina Honselaar.Beeld Marie Wanders

Hoe heet je? Ekaterina Honselaar (40)

Wat doe je hier? Ik kom oorspronkelijk uit Rusland, maar ben met een Nederlandse man getrouwd. Ik heb hier een impresariaat; ik haal Russische artiesten naar Nederland. Zo ken ik ook veel Russen die hier dansen. Nee, ik ben geen genodigde, ik heb mijn kaartje gewoon moeten kopen. Het kostte 115 euro.

Wat draag je? Deze jurk heb ik gehuurd in Den Haag, waar ik woon. Ik heb nog een eigen jurk bij me, wat gewoner, voor als deze te véél zou zijn. Maar die kan in de garderobe blijven, toch?

Celine Bernaerts. Beeld Marie Wanders
Celine Bernaerts.Beeld Marie Wanders

Hoe heet je? Celine Bernaerts

Hoe jong ben je? 29

Hoe jong voel je je? Op dit moment 12. Ik voel me echt een Disneyprinses in deze jurk! Thuis voel ik me vaak 40plus, als ik op de bank hang.

Wat doe je? Ik ben make-upartiest.

Wat doe je hier? Mijn agent Lena Sommerdijk van bureau L’Agency is een Young Patron, zij heeft me meegenomen.

Wat draag je? Een jurk uit de nieuwe collectie van de Nederlandse ontwerper Mo Benchellal. Hij heeft hem helemaal aangepast aan mijn maten.

Marjolein van Zanten. Beeld Marie Wanders
Marjolein van Zanten.Beeld Marie Wanders

Hoe heet je? Marjolein van Zanten

Hoe jong ben je? 38

Wat doe je hier? Ik werk bij The Wunderkammer, de bloemisten die hier vanavond de florale aankleding hebben gedaan. Ik doe daar marketing en pr. Ik ben hier geen young patron, nee, maar wel bij het Rijksmuseum en het Stedelijk. Daar krijg je ook lezingen en evenementen, maar het is wat goedkoper. De meeste young patrons hier zijn nogal well to do, vanuit de familie. Dat ben ik niet, maar ik vind het wel belangrijk om de kunsten te steunen, het is echt mijn passie. Ik ga op vrijdagavond liever naar een opening in een museum dan naar de kroeg.

Wat heb je aan? De jurk, ik weet het merk niet, kostte 300 euro in een winkeltje op de Ten Katemarkt. Ik heb hem voor een bruiloft gekocht vorige maand. Het tasje is een eigen ontwerp, ik laat ze maken door vrouwen in Marokko. De ketting komt uit zo’n wereldwinkel.

Diipa Khosla. Beeld Marie Wanders
Diipa Khosla.Beeld Marie Wanders

Hoe heet je? Diipa Khosla

Hoe jong ben je? 28

Wat doe je? Ik ben influencer en gezicht van een aantal merken.

Wat doe je hier? ‘Ik ben uitgenodigd samen met mijn Nederlandse man, een vriend van Stephanie van Rappard, die dit evenement heeft bedacht. Ik kom uit India. Ik heb mijn man ontmoet in Utrecht, waar we allebei mensenrechten studeerden. Hij is nu diplomaat, ik heb een Instagramaccount met bijna een miljoen volgers.’

Wat draag je? Een jurk van Ermanno Scervino, schoenen van Aquazurra. De diamanten van Messika om mijn hals zijn verzekerd voor 400 duizend euro, maar die gaan dus morgen weer terug.

Bo Tarenskeen. Beeld Marie Wanders
Bo Tarenskeen.Beeld Marie Wanders

Hoe heet je? Bo Tarenskeen

Hoe jong ben je? 38

Wat doe je hier? Ik ben hier om de avond van cachet te voorzien, haha. Ik ben geen young patron, want ik ben theatermaker, dus daar heb ik het geld niet voor. Omdat ik hier wat mensen ken met wie ik heb samengewerkt, heb ik een uitnodiging gekregen.

Wat draag je? Dit is een Havana double breasted in witte seersucker van een Italiaans merk. Zulke pakken droeg de nazi-architect Albert Speer altijd. Ik speelde hem in een voorstelling die ik heb gemaakt en daar heb ik dit pak aan overgehouden.

null Beeld Marie Wanders
Beeld Marie Wanders
Valentijn de Hingh. Beeld Marie Wanders
Valentijn de Hingh.Beeld Marie Wanders

Hoe heet je? Valentijn de Hingh

Hoe jong ben je? 29

Wat doe je? Ik ben model, dj en schrijver.

Wat doe je hier? Ik ben uitgenodigd door Nationale Opera en Ballet.

Wat draag je? Een zelfgemaakte jurk. Nogal schaamteloos geïnspireerd op een ontwerp van Valentino, maar in dit geval is het dus een Valentijno. Ik heb er vier volle dagen aan gewerkt en ben aangenaam verrast dat-ie zo goed gelukt is.

Jeff Aurik. Beeld Marie Wanders
Jeff Aurik.Beeld Marie Wanders

Hoe heet je? Jeff Aurik

Hoe jong ben je? 23

Hoe jong voel je je? Mentaal rond de 40.

Wat doe je? Ik ben danser. Momenteel sta ik in Mamma Mia! in de Jaarbeurs in Utrecht. Daarna ga ik Kinky Boots doen.

Wat doe je hier? Mijn vriend Daniel Robert Silva is coryphée bij het Nationale Ballet, ik ben met hem mee.

Wat draag je? Jasje en rok van Asos. Het is de eerste keer dat ik een rok draag, en het voelt goed. Ik identificeer me als non-binair, en dit was een mooie gelegenheid om in het lang te gaan. Het was alleen even moeilijk op het toilet.

Frederique Beaumont. Beeld Marie Wanders
Frederique Beaumont.Beeld Marie Wanders

Wie ben je? Frederique Beaumont

Hoe jong ben je? 35

Wat doe je? Ik werk als verandermanager bij ABN Amro.

Wat doe je hier? Als young patron kreeg ik een uitnodiging. Ik heb het wel een beetje van huis uit meegekregen: met mijn ouders ging ik weleens naar de opera en ook met het gymnasium waar ik op zat. Ik vind het belangrijk om kunst te steunen, maar dit is vooral een leuk uitje, hoor. Het eerste sinds ik moeder ben geworden. Onze dochter is vier maanden. Ze heet Odette, net als de zwanenprinses in Het Zwanenmeer.

Wat draag je? De jurk? Die heb ik gewoon bij Zalando besteld.

Wendeline Wijkstra. Beeld Marie Wanders
Wendeline Wijkstra.Beeld Marie Wanders

Hoe heet je? Wendeline Wijkstra

Hoe jong ben je? 29

Wat doe je? Ik dans in het corps de ballet van het Nationale Ballet.

Wat doe je hier? Ik heb opgetreden vanavond. Ik droomde als klein Zeeuws meisje van avonden als deze.

Waar kom je precies vandaan? Uit Oost-Souburg op Walcheren. Onze achtertuin grensde aan die van Danny Blind, en Paskal Jakobsen van Bløf woonde om de hoek. Zo groot is Oost-Souburg niet.

Wat draag je? Een oud bruidskorset en een tweedehands bruidsrok. Het vest met tule komt uit Napels.

Dionne Stax. Beeld Marie Wanders
Dionne Stax.Beeld Marie Wanders

Hoe heet je? Dionne Stax

Hoe jong ben je? 34

Hoe jong voel je je? Voor altijd 30.

Wat doe je? Ik ben presentatrice.

Wat doe je hier? Ik ben uitgenodigd. Dat gebeurt wel vaker, maar nu ik van baan veranderd ben heb ik meer tijd, dus kon ik eindelijk ook echt gaan, met een vriendin.

Wat draag je? Een geleende jurk van de Nederlandse ontwerper Claes Iversen.

Welke voorstelling wil je ooit nog zien? Alles met Igone de Jongh. Ik woon in de buurt, dus dat moet lukken.

Linda Tol. Beeld Marie Wanders
Linda Tol.Beeld Marie Wanders

Hoe heet je? Linda Tol

Hoe jong ben je? 34

Wat doe je? Ik ben influencer, maar je mag me ook digital talent of creator noemen.

Wat doe je hier? Ik ben uitgenodigd door Vogue, de mediapartner van het gala. Ik was toevallig in Amsterdam, dus heb ik die uitnodiging met alle plezier aangenomen.

Wat draag je? Een jurk van Paco Rabanne, die ik speciaal uit Parijs heb laten komen, en schoenen van Bottega Veneta.

Ga je vaker naar de opera? Zeker. Ik woon in Milaan, en daar ga ik weleens naar de Scala.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden