FilmrecensieThe Secrets We Keep

De bescheiden Hollywoodthriller The Secrets We Keep is niet geloofwaardig en dubbelzinnig genoeg om echt spannend te worden ★★☆☆☆

Pas in de allerlaatste scène laat de regisseur zien dat er misschien meer schuilt in het verhaal.

The Secrets We Keep Beeld
The Secrets We Keep

De Roemeense Maja (Noomi Rapace) heeft haar oorlogsverleden diep weggestopt. Rond 1960 woont ze met haar man Lewis, een dokter, en hun zoontje Patrick in een rustig Amerikaans stadje. Ze heeft Lewis (Chris Messina) nooit verteld dat ze tot de Roma behoort en een paar jaar in een concentratiekamp heeft gezeten. Hij komt daar pas achter als ze op een dag verwilderd thuiskomt met een vastgebonden man in haar kofferbak.

Maja weet zeker dat de man de SS’er is die haar vijftien jaar eerder, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, iets verschrikkelijks heeft aangedaan. ‘Hoe groot is de kans dat hij precies in deze stad is komen wonen?’, vraagt Lewis zich begrijpelijkerwijs af. Toch wil hij zijn vrouw niet zomaar afvallen.

De plot van The Secrets We Keep lijkt sterk op die van Death and the Maiden, een toneelstuk van Ariel Dorfman, in 1994 verfilmd door Roman Polanski. De bedoeling is dat de kijker blijft twijfelen aan de identiteit van de beschuldigde man, die volhoudt niet de (oorlogs)misdadiger te zijn voor wie hij wordt aangezien.

Met goed spel van Noomi Rapace en Joel Kinnaman (twee Zweedse acteurs, die toevallig ook naar dezelfde middelbare school gingen) weet The Secrets We Keep de aandacht aardig vast te houden. Toch wordt deze vaardig gemaakte, bescheiden Hollywoodthriller nooit echt spannend. Daarvoor is het scenario, dat ook niet overloopt van geloofwaardigheid, te weinig dubbelzinnig.

Waar Death and the Maiden vooral een filosofische discussie opriep (over schuld en recht, maar ook over de werking van het geheugen), laat The Secrets We Keep het aankomen op een simpele machtsstrijd in een kelder. Pas in de allerlaatste scène laat de regisseur zien dat er misschien meer schuilt in het verhaal. De slotbeelden suggereren dat een trauma nooit helemaal verdwijnt; het kan zich hooguit verplaatsen.

The Secrets We Keep

Thriller

★★☆☆☆

Regie Yuval Adler.

Met Noomi Rapace, Joel Kinnaman, Chris Messina, Amy Seinetz.

93 min., o.a. te zien op Pathé Thuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden